Gesztenyés hókifli élesztő, tojás nélkül
Ahány ház, annyi szokás… Gesztenyés hókiflihez ezt a receptet használjuk. Hagyományos gesztenyemasszával töltjük meg, a töltelékhez nem szükséges tejszínt, cukrot stb. adni. Szerintünk tökéletes.
Hozzávalók kb. 30 darabhoz
Tésztához
20 dkg finomliszt
12,5 dkg felkockázott hideg vaj
8 dkg cukor (vagy sütésre is alkalmas édesítő)
4 ek natúr görögjoghurt
1 tasak vaníliás cukor
csipetnyi só
1/2 alaposan megmosott citrom vagy biocitrom reszelt héja (vagy
Töltelékhez
25 dkg mirelit gesztenyemassza
Elkészítés
A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
A tésztát konyhai robotgéppel a legegyszerűbb összeállítani, a hozzávalókat tegyük a gépbe és keverjük, amíg össze nem áll. Kézzel is dolgozhatunk: a lisztet halmozzuk a munkafelületre, a vajat morzsoljuk össze a liszttel, ezután adhatjuk hozzá a cukrokat, a sót, a joghurtot. Gyúrjuk alaposan össze. Jól formázható, ruganyos tésztát kapunk. A tésztát legalább 1-2 óráig tartsuk a hűtőben.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk 2-3 milliméter vastagságúra, majd 4-5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval (vagy egy vizespohár szájával) vágjunk belőle köröket.
A felengedett gesztenyemasszából csippentsünk kb. mokkáskanálnyi mennyiségeket, és helyezzük a kiszaggatott tésztára. Ezután tekerjük fel úgy, hogy a tészta vége a kifli alsó részére essen, így biztosan nem fognak a hókiflik sütés közben kinyílni. Formázzunk kis kifliket belőlük, sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsire.
Előmelegített sütőben, 170-es hőfokon süssük kb. 25 percig. Ha kap egy kis színt, már ki is vehetjük. Amíg forró, szórjuk meg a hókifliket porcukorral.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.