Gesztenyés rolád
Nagyon finom, s viszonylag egyszerűen elkészíthető finomság. Perceken belül képes elfogyni.
Hozzávalók
4 nagy tojás szétválasztva
3 púpozott evőkanál finomliszt
1 tk sütőpor
1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
csipetnyi só
4 ek porcukor
250 ml habtejszín
250 g gesztenyemassza
1 tasak vaníliás cukor
1 tasak habfixáló
Elkészítés
A tojássárgákat a 4 ek porcukorral verjük fehéredésig egy nagy keverőtálban.
A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a sót, s egy másik edényben verjük nagyon kemény habbá.
A lisztet szitáljuk egy újabb tálba, szitáljuk hozzá a kakaóport, adjuk hozzá a sütőport és keverjük alaposan össze.
A tojásfehérjét öntsük a sárgákhoz és kézzel forgassuk jól össze, közben apránként adagoljuk hozzá a lisztet.
A lágy masszát öntsük sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe, és minél jobban terítsük szét spatulával (igyekezzünk szabályos téglalapot formálni).
180 fokra előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 15 percig légkeveréssel.
A forró piskótát azonnal borítsuk ki sütőpapírra (vagy alufóliára) és a papírral együtt tekerjük fel. Pár perc múlva óvatosan szedjük le róla a papírt. Tekerjük fel ismét roláddá, s így hagyjuk hűlni.
A habtejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval verjük kemény habbá. (Hideg tejszínnel dolgozzunk.) A gesztenyemassza is hideg legyen, az sem baj, ha az állaga kemény (fagyott). A gesztenyemasszát közepes lyukú reszelőn reszeljük egy tálba, majd apránként adagolva keverjük össze a kemény tejszínhabbal.
A kihűlt piskótaroládot óvatosan bontsuk ki, és belülről kifelé haladva kenjük meg a tejszínes gesztenyekrémmel.
A rudat vágjuk ketté, vagy annyi részre, hogy beférjen egy ételtároló fedeles dobozba. Tegyük 1-2 órára a fagyasztóba. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk. Mielőtt szeletelnénk, hintsük meg porcukorral. Csokoládémasszával is bevonhatjuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.