Gnocchi sajtos-tejszínes spenótmártással
A gnocchi önmagában is ízletes tésztaétel, de a spenótmártás nagyon jól illik hozzá, így tartalmasabb, laktatóbb is.
Hozzávalók a gnoccihoz
Az olaszok parmezánnal dúsítják a tésztát – a sajt elhagyható
70 dkg közepes óburgonya
20 dkg liszt
7 dkg frissen reszelt parmezán
1 egész tojás
késhegynyi só
csipetnyi bors
Mártáshoz
400 g mirelit spenót (aprított, de a püré változat is jó hozzá)
10 dkg tejszínes tömlős sajt
2 dl főzőtejszín
1 ek olívaolaj
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors ízlés szerint
Elkészítés
Gnocchi
A megmosott burgonyát sós vízben héjastól főzzük puhára.
Hámozzuk meg még melegen, majd burgonyanyomóval törjük pépessé.
Adjuk hozzá az egész tojást tojást, a lisztet és a sót, majd gyúrjuk közepesen kemény tésztává.
Lisztezett felületen nyújtsuk kb. 1 centi vastagra, vágjunk belőle 1-1,5 centis csíkokat, sodorjuk át, hogy gömbölydedek legyenek, majd kockázzuk fel. Villával nyomkodjuk meg. Főzés előtt hagyjuk kis ideig pihenni.
Sós forró vízben főzzük ki több részletben. Ha a tészta felemelkedik a víz felszínére, szűrőkanállal szedjük enyhén olajozott serpenyőbe. Kissé pirítsuk meg.
Mártás
A spenótot kiolvasztjuk.
Kevés olívaolajon megpirítjuk a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a kiolvasztott spenótot és hozzákeverjük a tejszínt. Hozzáadjuk a tömlős sajtot és addig főzzük, amíg elolvas benne. Sózzuk, borsozzuk.
A gnocchit tányérba szedjük, rákanalazzuk a mártást és reszelt parmezánt szórunk rá (más sajttal is jó).
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.