Mi fán terem a maracuja? A gyorsan hervadó golgotavirágé a legösszetettebb virágszimbolika

A golgotavirág intenzíven növő kúszónövény. Különleges virágai vannak. Ha golgotavirágot látunk, érdemes  közelről szemügyre venni, esetleg lefotózni, mert a kaktusz virágaihoz hasonlóan szépségében csak egy-két napig gyönyörködhetünk. A magas bibe, a sugárkoszorút alkotó szálak rendkívül látványosak, a növénynek több mint négyszáz faja ismert. A leggyakrabban termesztett változatnak köszönhetjük az egzotikus passiógyümölcsöt, a maracuját.

A legösszetettebb virágszimbolika

Neve a latin Passiflora elnevezésből ered, s ahogy maga a növény, úgy a szimbolikája is különleges: a 17. században egy szerzetestanítvány és művész Jézus Krisztus szenvedéstörténetét állította párhuzamba a kis bimbóból kibomló, gyorsan elhervadó virággal.  Később a jezsuiták konkretizálták a jelentéstartalmat, szerintük Krisztus keresztútját szimbolizálják a virág részei.

A golgotavirág három bibeszála a három szöget szimbolizálja, melyekkel Jézust a keresztre feszítették. A magasan kinyúló bibe jelképezi az ecettel átitatott szivacsot (más értelmezésben a keresztet); a nyeles magház pedig a kehely, amiből Jézusnak innia kellett. A portokok az öt sebet, a 72 szálból álló sugárkoszorú pedig a töviskoszorú 72 tövisét szimbolizálják. A golgotavirág lomblevele a lándzsát, a kacs pedig a korbácsot jelképezi. Más értelmezésben a virág fehér színe Jézus ártatlanságára utal, a virág sugárkoszorút alkotó szálai pedig a dicsfényt jelképezik. Összetett levele az ellenség kezét, tíz sziromlevele pedig a tíz apostolt jeleníti meg (Pétert és Júdást nem számították közéjük).

A golgotavirág Amerika déli részén, Dél-Amerikában őshonos, de termesztett változatai ma már szerte a világban megtalálhatók, főleg dísznövényként. Európában a 17. században terjedt el. Leggyakoribb, termesztett fajtái a maracuját, a csengő granadillát és az óriás passiógyümölcsöt termő változatok. Ezek közül a maracuja a legkedveltebb, ezt tartják az igazi passiógyümölcsnek.

Passiógyümölcs – a kék golgotavirág termése. Fotó: Wikipedia

Passiógyümölcs félig kikanalazott magokkal. Fotó: Wikipedia

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

8 − 7 =

hirdetés