Görög álomnyaraló Tinos szigeten

A görög Tinos sziget egyik bájos nyaralóját mutatjuk be; az épület a Zege Architects és Marilyn Katsaris belsőépítész által levezényelt felújítás nyomán nyerte el mostani formáját, megőrizve klasszikus görög jegyeit. A ház fehérre meszelt homlokzatával, formabontó, íves, tágas belső tereivel, visszafogott (helytakarékos) berendezésével hűvös oázis a nyári forróságban.

Az épület belső kialakításán érződik, hogy a ház nyaralóként funkcionál, nem állandó tartózkodásra rendezkedtek be.

A bejárat. Hagyományos fehérre meszelt homlokzat.
A fa nyílászárók, árnyékolók azonban bézs színűek a jellegzetes loulaki blue (kék) helyett

Miért fehérek a görög épületek? Miért a kék az általános kísérőszín?

A görög épületeket hagyományosan egy réteg gipsszel borítják be, a réteget kálcium-karbonátból, vagy mészkőből állítják elő. Ezt a vakolatot rendszeresen karbantartják, és ugyanazzal az anyaggal lemeszelik. A kálcium-karbonát nagyon fényes, fehér anyag. Olyannyira fényes, hogy a nyári görög napokon, a róla visszaverődő napsugarak fejfájást okozhatnak a frissen festett ház lakójának. Az emberek ezt felismerve hozzákevertek egy kis kék színt a mészhez, hogy megtörjék a fehér szín fényét.

A mészben tehát mindig van kék szín – még ha fehérnek is látszik -, így a kék kísérőszín el is terjedt (a görög zászló is fehér-kék színű). Miért éppen kék színt kevernek a mészbe? Régen az emberek olyan színt használtak, ami ‘kéznél volt’. A kék volt a leggyakoribb, a loulaki (λουλάκι) néven ismert, élénk kék színű, por állagú tisztítószer révén. A loulaki magyarul indigót jelent – ez a szín képviseli a jellegzetes görög kék színt, a loulaki blue-t, s ezt használják a hagyományos kék-fehér házak külső színeként a szigeteken. (Forrás: sarti-info)

A nyílászárókat belül fehérre festették,
itt a fapadló színe világos bézs

A konyha retró stílusú sütővel, hűtővel (vadonatújak, csak megjelenésükben idézik a régi időket)

 

A falipolcokat fehérre meszelt rusztikus tömörfából alakították ki

A hálószoba

 

Pihenőhely a boltíves beugróban

 

Nappali, beépített könyvespolccal. A helyiségeket tudatosan nem zsúfolták tele bútorokkal, kiegészítőkkel

Bal oldalon a mosdó látható. Bár a villa szomszédságában található épület meglehetősen romos, a látványért némileg kárpótol a hangulatos, boltíves sikátor

 

A nappaliban már megjelenik a kék szín, igaz visszafogottabb, pasztell árnyalatban. A párnák és az üléshuzat színvilága meglehetősen komor

 

Az étkező, antik (eklektikus hatást keltő) kiegészítőkkel

 Fotók: Zege Architects

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + nyolc =

hirdetés