Érzéki, önfeláldozó, harcias, mimóza. Aphroditétől Perszephónéig. Minden nőben jelen van a hét görög istennő

 

Elgondolkodtál már valaha azon, hogy melyik nőtípusba tartozol? Vagy – férfiként – azon, hogy melyek a társad legjellemzőbb tulajdonságai? Egy érdekes önreflexiós gyakorlatra hívunk a hét görög istennő segítségével. Ők képezik le azokat a minőségeket, melyek minden nőben jelen vannak, más-más intenzitással, ráadásul életszakaszonként is változhat, hogy melyik kerül éppen előtérbe. Az egyes típusok diszharmonikus oldalaira ebben az összeállításban nem térünk ki (az ismertetőből kikövetkeztethetők).

A hét istennő

Aphrodité, Artemisz, Athéné, Déméter, Hesztia, Héra, Perszephoné

Aphrodité

A szerelem és a szépség istennője. A szenvedélyes, nagy vonzerejű nő megfelelője, de nem pusztán érzéki értelemben. Bár a szépség istennője, nem feltétlenül a fizikai adottságaival bűvöli el környezetét, hanem a személyes varázsával. Aphroditét az érzelmei vezérlik, mindennek, amit/akit szeret, képes teljes egészében átadni magát. Azzá válik, amit éppen szeret, ám elköteleződése, odaadása nem feltétlenül tart hosszú ideig. Életében fontos szerepet játszik az érzékiség, az érzelem. Mindenben a szépséget keresi – rajong a művészetekért, s mindenért, ami hat az érzékeire.

Örömét lelki a kreativitásban, a kreatív alkotásban. Jól tud együttműködni, kommunikatív, képes motiválni másokat a munkában, ezért jó csapatjátékos. Társát is segíti céljai elérésében, azonban gyakran hiányzik belőle a kitartás, a lelkesedése idővel alábbhagy, ami a környezetét is megviselheti.

Anyaként: rajong a gyermekeiért, teljes odaadással képes megélni az anyaságot. Azonban, ahogy nőként szeszélyes, úgy anyaként is hajlamos a szélsőségekre. (Példa: elhagyja a családját egy új szerelem kedvéért.) Mivel érzelem-vezérelt, nehezére esik a következetesség, a gyerekek a fejére nőhetnek. 

Artemisz 

A vadászat és a Hold istennője. A független, öntudatos, szabad nő megfelelője. Vonzódik a természethez. Segítőkész, védelmező. A férfiakkal egyenrangúnak tartja magát, jó az érdekérvényesítő képessége, fejlett az igazságérzete, de nemcsak önmagáért képes kiállni, hanem másokért is. Szolidaritást vállal a gyengékkel, elnyomottakkal, támogatásra szorulókkal.  Fontos számára a hivatás. Nagy a munkabírása, és hajlamos a munkáját előtérbe helyezni. Nehezen tűri a tradíciókat, csak jó cél érdekében képes hierarchikus rendszerben működni; általában vezetői szerepre tör vagy önállósodik.

Magánélet. Nehezen köteleződik el, nem tud/hajlandó alárendelődni a kapcsolatában. Egyenrangú partnert keres, nehezen viseli, ha korlátozzák. 

Anyaoroszlán, de az anyaság gyakran elbizonytalanítja az első időszakban. Ahogy a gyerekek nőnek, úgy talál újra önmagára. Irányt mutat nekik, védelmezi őket, segíti önállósodásukat, szellemi fejlődésüket. Nem csüng majomszeretettel a gyerekein, hagyja, hogy a saját útjukat járják.

Athéné

A bölcsesség, a tudomány, a hadviselés istennője (is). A racionális, gyakorlatias, céltudatos nő megtestesítője. Kiemelkedő szellemi képességei kiemelik a tömegből. Határozott egyéniség, vezető pozícióban tud igazán jól működni, ami már egészen kora gyerekkorától megmutatkozik. Csapatmunkában is erős, karrierjét tudatosan tervezi. Általában jobban kijön a férfiakkal, mint a nőkkel. Nem engedi, hogy az érzelmek eluralkodjanak rajta. Inkább hagyománytisztelő, mint -felrúgó.

Fontos számára, hogy a társát tisztelni tudja, partnerében is a céltudatosságot, intelligenciát keresi elsősorban. Fontos számára, hogy kapcsolata erős szövetségként működjön, az érzékiség másodlagos.

Anyaként inkább szigorú, mint megengedő. Következetes, szabályokat hoz és ezeket be is tartatja. Nem veszik el az érzelmekben, de támogatja a gyerekeit minden (értelmes) törekvésükben. Anyaságában is céltudatos és eredmény-orientált – szeretné, ha gyerekei vinnék valamire.

Déméter

Az anyaság, a gondoskodás, a termékenység istennője. Az anyáskodó, gondoskodó nőtípus megfelelője. Született segítő, elemében érzi magát a szociális szférában, az egészségügyben vagy az oktatásban. A munkában a hasznosságot keresi, szereti azt érezni, hogy számítanak rá. A munkahelyén is anyatípus. 

Sok esetben párválasztásnál is az anyáskodó énje kerekedik felül – nem zavarja, ha a férfi nem képvisel ún. erőminőségeket, sőt, támogatásra szorul (lelkileg vagy testileg). A Déméter-típus hezitálás nélkül elhagyja a karrierjét, hogy a gyerekei körében lehessen, tökéletesen kielégíti, ha csak háztartásbeli. Biztosítja a tűzhely melegét.

Anyaként érzi teljesnek önmagát. Teljes egészében átadja magát az anyaságnak, gondoskodik, táplál, szívből szeret. És szívből szenved, ha a gyerekével valami rossz történik. Túlaggódó anya, aki szeretné burokban tartani gyermekét. A szeretet birtoklásba torkollhat, ami előbb-utóbb visszaüt az anya-gyerek kapcsolatban. Az anyaságban feláldozódott Déméter-anyák panaszkodnak többnyire az ún. hálátlan gyerekekre.

Hesztia

Az otthon – család – és a templom istennője. A visszahúzódó, elmélyült, filozofikus nőtípus megfelelője. Ún. introvertált alkat, aki kerüli a társaságot, nehezen nyílik meg, nehezen illeszkedik be; a legjobban otthona biztonságában, nyugalmában érzi jól magát. Az egyedüllét számára nem kín, hanem a harmonikus élet alapfeltétele. Kerüli a feszültséget, a stresszt, ha ilyen munkahelyet választ, valósággal kikészül. A türelmet, összpontosítást igénylő munkakörök a legmegfelelőbbek számára; munkájában nem a sikert, a karrierlehetőséget, hanem az állandóságot, kiszámíthatóságot és a nyugalmat keresi. 

Jó feleség, aki nem ágál a hagyományos szerepfelosztások ellen. Tud idomulni a partneréhez, az alárendelődés sem esik a nehezére. Hajlamos azonban teljesen ellehetetleníteni magát egy függő kapcsolatban, s miközben nyugodt hátteret biztosít (egy esetlegesen elnyomó) férj számára, elhanyagolt feleséggé válhat.

Anyaként jól egyensúlyoz az értelem és az érzelmek között. Nem csüng majomszeretettel a gyerekein, de meleg, biztonságos hátteret biztosít számukra. Nincs benne túl nagy ambíció, így túlzó elvárásokat nem támaszt a gyermekeivel szemben, erős kontrollt sem gyakorol felettük. A nyílt kommunikációval lehetnek gondjai – hajlamos a struccpolitikára, hajlamos elhallgatni problémákat.

Héra

A házasság istennője. A Héra-típusú nő életében a párkapcsolat, a házasság a legfontosabb, s ez tartogatja számára a legnagyobb kihívásokat is. Az elköteleződés neki szinte létfontosságú, egyedül nehezen találja a helyét a világban. Életminősége gyakorlatilag a kapcsolata minőségétől függ. Szakmai és személyes ambícióit is hajlandó a párkapcsolatának alárendelni. Tartós kapcsolatra törekszik, nem veti el a hagyományos női szerepeket; szerencsés esetben jó partnerre lel, akire felnézhet, aki a hivatásában sikeres – társa eredményeit saját sikereként éli meg. A Héra-asszony a férje visszhangja – a kapcsolatban a férfi irányít. Nehezen lép ki a rossz házasságból, s amíg egzisztenciálisan minden rendben van, nem is nagyon forszírozza, hogy máshogy is működhetnének a dolgok.

Harmonikus házasságban jó anya, de ha nem egyenrangú partner a férfi (apa) mellett, az anyaságában is ez a minta érvényesül. A férfi szava dönt nevelési kérdésekben is. A tekintélyelvű légkör, amelyben az anya nem hallatja a saját hangját, nyomot hagy a gyerekek személyiségén: lázadnak, elfordulnak, devianciákba menekülhetnek.

Perszephoné

A termékenység, a termés istennője. Ellentmondásos figura: a mitológiai történet szerint hol az anyja, Déméter, hol az őt elrabló Hadész – az alvilág istene – uralja az életét, így Perszephonéban egyszerre van jelen az engedelmes, romlatlan gyermek és az alvilági – démoni – erő. A Perszephoné-nő kevéssé céltudatos. Nem az érdekli, hogy ő mit akar, hanem az, hogy mit akarnak tőle. Erős benne a megfelelni vágyás. Sokszor csak sodródik az eseményekkel; ahhoz, hogy élete normális mederben folyjon, irányítani kell, igényli a vezetettséget. Élete kulcskérdése (amit nem biztos, hogy fel is tesz magának): ki vagyok én? Nagy utat járhat be mindezek ellenére, nagy meglepetéseket okozva a környezetének. Alapvetően befelé forduló alkat, így kreatív és/vagy segítő hivatásokban találhat rá leginkább önmagára.

Kapcsolataiba sokszor csak úgy belesodródik – általában hagyja, hogy meghódítsák. Romantikus, érzékeny nő, aki védelmet igényel; a romlatlanságot testesíti meg, s ez teszi a férfiak számára vonzóvá. Jól alkalmazkodik, és/de jól alakítható személyiség. Hűséges típus. Érett, szerető társ mellett a legjobbat tudja kihozni magából.

Az anyaság próbára teszi, szélsőségesen bizonytalanná válhat, amíg nem biztos az alkalmasságában. Képes annyira ráhangolódni a gyerekére, hogy annak minden rezdülését érti, anyaként nagyfokú empátia jellemzi. Engedékeny szülő, nehezen jelöl ki irányokat. A figyelem, az empátia és a nyílt kommunikáció a fő erősségei a gyermeknevelésben.

 

Nyitókép: Rachel Adams, flickr

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − 3 =

hirdetés