Görög saláta
A görög saláta eredeti neve Horiateki (χωριάτικη), ami magyarul falusi salátát jelent. A görögöknél az egyszerűbb ételek közé tartozott. A könnyű, mediterrán ízvilágú saláta elmaradhatatlan összetevője a fetasajt és a olívabogyó.
Hozzávalók 4-6 személyre
4-5 db közepes paradicsom
1 kígyóuborka
2 közepes lilahagyma
kb. 12 dkg fetasajt (szeletben vagy felkockázva)
15-20 dkg olívabogyó (zöld és/vagy fekete)
Salátaöntethez
5-6 ek extra szűz olívaolaj
egy citrom kifacsart leve
csipetnyi fekete bors
1 tk bazsalikomlevél (friss fűszernövényből is elkészíthető)
1 mk szárított oreganó
Elkészítés
Kis tálkában keverjük alaposan össze az olívaolajat a citromlevet és az oreganót és a bazsalikomot. Felhasználás előtt érdemes pár óráig a hűtőben tartani, hogy összeérjenek az ízei.
A salátához az uborkát, a paradicsomot, és a lilahagymát szeleteljük vagy kockázzuk fel. Egy közepes tálban keverjük össze az egészet, adjuk hozzá a magozott olívabogyót, végül a felkockázott fetasajtot. (A sajtot a salátaöntetben megforgatva szeletben is tálalhatjuk a saláta mellé – ld. nyitókép.)
Öntsük rá a zöldségekre a salátaöntetet, majd forgassuk óvatosan össze az egészet és fogyasztásig tegyük a hűtőbe.
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.