Spanakopita. Görög spenótos pite

A spanakopita a görögök spenótos pitéje. Nagynéném gyakorta süti kemencében és mindig pillanatok alatt elfogy. Sütőben is süthető, így is finom. 

Hozzávalók

45 dkg spenót (fagyasztott)

20 dkg feta sajt

25 dkg túró

2 tojás

5 gerezd fokhagyma

1 sonkahagyma

1 csokor petrezselyem

1/2 szerecsendió

frissen őrölt bors

0.5 dl olíva olaj

8 réteslap

Elkészítés

A spenótot olvasszuk fel, majd nyomkodjuk ki a levét. Tegyük egy tálba. Morzsoljuk rá a feta sajtot, adjuk hozzá a túrót, és üssük rá a két egész tojást. Ízesítsük apróra vágott petrezselyemmel és hagymával. Reszeljük rá a fokhagymát, a szerecsendiót, majd sózzuk és borsozzuk ízlésünknek megfelelően.

Aki szereti friss/mirelit kaprot is adhat hozzá.

A piteformát kenjük át olíva olajjal és 4 rétegben fektessük bele a réteslapokat egyesével, minden lapot kenjünk meg olajjal.

Borítsuk bele a tölteléket. Hajtsuk a töltelék tetejére a túllógó réteslapokat, majd négy réteg, olajozott réteslappal fedjük be. Nyomkodjuk vissza a túllógó részeit.

Előmelegített 200 fokos légkeveréses sütőben süssük ropogósra. Sütési idő 25-30 perc.

Az összeállított piét érdemes még a sütés előtt cikkekre felvágni. Hidegen és melegen is kiváló.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × öt =

hirdetés