Spanakopita. Görög spenótos pite
A spanakopita a görögök spenótos pitéje. Nagynéném gyakorta süti kemencében és mindig pillanatok alatt elfogy. Sütőben is süthető, így is finom.
Hozzávalók
45 dkg spenót (fagyasztott)
20 dkg feta sajt
25 dkg túró
2 tojás
5 gerezd fokhagyma
1 sonkahagyma
1 csokor petrezselyem
1/2 szerecsendió
frissen őrölt bors
só
0, 5 dl olíva olaj
8 réteslap
Elkészítés
A spenótot olvasszuk fel, majd nyomkodjuk ki a levét. Tegyük egy tálba. Morzsoljuk rá a feta sajtot, adjuk hozzá a túrót, és üssük rá a két egész tojást. Ízesítsük apróra vágott petrezselyemmel és hagymával. Reszeljük rá a fokhagymát, a szerecsendiót, majd sózzuk és borsozzuk ízlésünknek megfelelően.
Aki szereti friss/mirelit kaprot is adhat hozzá.
A piteformát kenjük át olíva olajjal és 4 rétegben fektessük bele a réteslapokat egyesével, minden lapot kenjünk meg olajjal.
Borítsuk bele a tölteléket. Hajtsuk a töltelék tetejére a túllógó réteslapokat, majd négy réteg, olajozott réteslappal fedjük be. Nyomkodjuk vissza a túllógó részeit.
Előmelegített 200 fokos légkeveréses sütőben süssük ropogósra. Sütési idő 25-30 perc.
Az összeállított piét érdemes még a sütés előtt cikkekre felvágni. Hidegen és melegen is kiváló.
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.