Pácolt, grillezett laskagomba rizskörettel, rukkola mártással
A laskagomba tápanyagtartalma hasonló a csiperkegombáéhoz, viszont annál sokkal könnyebben emészthető. A legértékesebb a fehérjetartalma; összetétele a húsfehérjéhez hasonló, több nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat tartalmaz. Kálium-, magnézium- és foszfortartalma magas, a nyomelemek közül pedig a cink-, alumínium-, bór- és réztartalma jelentősebb. Kiváló élettani hatásokat tulajdonítanak neki: csökkenti a vér koleszterinszintjét, antibiotikus hatással is bír. Ízletes ebéd vagy vacsora készíthető belőle, pácolva, grillezve különösen finom!
Hozzávalók 2-3 adaghoz
1 közepes vagy nagyobb laskagomba darabokra szedve
A páchoz
50 g olvasztott vaj, szójaszósz, 1 tk erős paprikakrém (chili vagy Erős Pista), csipet só, frissen tekert színes bors, 1 tk méz, 1 tk mustár, kevés csemege paprika
A rizshez
200 g fehér rizs, 400 ml forró víz, kevés olaj, só
A mártáshoz
Fél doboz (250 g) rukkola saláta, 1 kis doboz tejföl, pár gerezd zúzott fokhagyma, 1 tk mustár, csipet só, 1 tk nádcukor, pár csepp citromlé
Elkészítés
A rukkolát megmosom, leforrázom, ledarálom, majd hozzákeverem a tejfölt, a fokhagymát, a sót, a cukrot, a citromlevet, és a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.
A pác hozzávalóit összekeverem, megforgatom benne a laskagombát, és tűzálló tálba teszem.
A sütőt grill funkcióra állítom, kb. 175 °C-ra melegítem, és beteszem a gombát. A rizst egy kis olajon megforgatom, majd felöntöm a sós, forró vízzel, és lefedve addig főzöm, míg felszívja a vizet. Ezután elzárom alatta a tüzet, és hagyom még pár percig a gőzben párolódni.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.