Készíts egészséges grillételeket! Profi séf tippjei, receptötletek grillezéshez

A jó idő beköszöntével kezdetét vette a grillszezon. A szabadtéri sütögetés tökéletes hétvégi program a barátok vagy a család összehozására. A grillételek egészségesek, magas a tápértékük, s mivel zsírszegények, a nagy hőségben sem terhelik meg a gyomrot. Barcza Zoltán profi séf tippjei grillezéshez.

Készítsük elő a húst, grillezzünk halat!

Hús nélkül nem igazi a grillezés. Mindig figyeljünk arra, hogy a zsírosabb részeket eltávolítsuk a húsról sütés előtt. Csepegtessük le a húsról a páclét, így kevésbé fog füstölni a grillsütő. Amennyiben oldalast grilleznénk, pároljuk elő a csontos húst. A legtöbb húshoz jól illik a só, bors, mustár, méz és préselt fokhagyma alkotta krémes pác, a párolt oldalast is bekenjük vele, és azonnal grillezhetjük – ezzel a módszerrel finom kérge lesz az oldalasnak.

Ha  szeretnénk elkerülni a felesleges kalóriákat, válasszunk a marha és a sertés helyett csirkehúst vagy halat – a füstölt vagy pácolt húst, halat viszont kerüljük. Parázson vagy grillfóliába csomagolva is elkészíthetjük. Ha grillfóliában sütjük a húst, tehetünk mellé nagyobb csíkokra vágott paprikát, cukkinit, lilahagymát, gombát, rozmaring ágat. Adjunk citromborsot, citromlevet, locsoljuk meg olívaolajjal. A fóliát zárjuk le, így süssük a húst, amíg megpuhul, majd nyitott fóliában grillezzük készre.

Grillezzünk zöldségeket!

A paprika, a paradicsom, a cukkini és a padlizsán tökéletes grillezéshez, de akár spárgát is süthetünk grillen. Kevés só, fűszer és mehet is a rácsra. 

Mindent készíts elő!

A grillezés nemcsak a sütögetésből áll, előkészületeket igényel. Meg kell pucolni a zöldségeket, be kell pácolni a húsokat. Az olajos pácoknál figyeljünk arra, hogy olyan olajokat használjunk, amelyek bírják a magas hőfokot. Ilyen például az olívaolaj, a mogyoróolaj, a szezámolaj vagy a napraforgóolaj. Ha pedig szószokat kínálunk a húsok mellé, törekedjünk arra, hogy házilag készítsük el őket, így elkerülhetjük a plusz kalóriákat.

Desszert grillen

Nemcsak húsokat és zöldségeket grillezhetünk, édességeket is készíthetünk grillezéssel. Bármennyire furcsán hangzik, szalagos fánk is süthető grillen, de a gyümölcsökkel is bátran kísérletezhetünk: a banán, az ananász, az alma, a barack és a grapefruit nagyon ízletes grillezve.

Grillezett ananász recept >>

Lehetőleg fatüzelésű grillsütőt használjunk, különleges aromát ad az ételnek.

Barcza Zoltán a NaturMed Hotel Carbona séfje

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × négy =

hirdetés