Készíts egészséges grillételeket! Profi séf tippjei, receptötletek grillezéshez
A jó idő beköszöntével kezdetét vette a grillszezon. A szabadtéri sütögetés tökéletes hétvégi program a barátok vagy a család összehozására. A grillételek egészségesek, magas a tápértékük, s mivel zsírszegények, a nagy hőségben sem terhelik meg a gyomrot. Barcza Zoltán profi séf tippjei grillezéshez.
Készítsük elő a húst, grillezzünk halat!
Hús nélkül nem igazi a grillezés. Mindig figyeljünk arra, hogy a zsírosabb részeket eltávolítsuk a húsról sütés előtt. Csepegtessük le a húsról a páclét, így kevésbé fog füstölni a grillsütő. Amennyiben oldalast grilleznénk, pároljuk elő a csontos húst. A legtöbb húshoz jól illik a só, bors, mustár, méz és préselt fokhagyma alkotta krémes pác, a párolt oldalast is bekenjük vele, és azonnal grillezhetjük – ezzel a módszerrel finom kérge lesz az oldalasnak.
Ha szeretnénk elkerülni a felesleges kalóriákat, válasszunk a marha és a sertés helyett csirkehúst vagy halat – a füstölt vagy pácolt húst, halat viszont kerüljük. Parázson vagy grillfóliába csomagolva is elkészíthetjük. Ha grillfóliában sütjük a húst, tehetünk mellé nagyobb csíkokra vágott paprikát, cukkinit, lilahagymát, gombát, rozmaring ágat. Adjunk citromborsot, citromlevet, locsoljuk meg olívaolajjal. A fóliát zárjuk le, így süssük a húst, amíg megpuhul, majd nyitott fóliában grillezzük készre.
Grillezzünk zöldségeket!
A paprika, a paradicsom, a cukkini és a padlizsán tökéletes grillezéshez, de akár spárgát is süthetünk grillen. Kevés só, fűszer és mehet is a rácsra.
Mindent készíts elő!
A grillezés nemcsak a sütögetésből áll, előkészületeket igényel. Meg kell pucolni a zöldségeket, be kell pácolni a húsokat. Az olajos pácoknál figyeljünk arra, hogy olyan olajokat használjunk, amelyek bírják a magas hőfokot. Ilyen például az olívaolaj, a mogyoróolaj, a szezámolaj vagy a napraforgóolaj. Ha pedig szószokat kínálunk a húsok mellé, törekedjünk arra, hogy házilag készítsük el őket, így elkerülhetjük a plusz kalóriákat.
Desszert grillen
Nemcsak húsokat és zöldségeket grillezhetünk, édességeket is készíthetünk grillezéssel. Bármennyire furcsán hangzik, szalagos fánk is süthető grillen, de a gyümölcsökkel is bátran kísérletezhetünk: a banán, az ananász, az alma, a barack és a grapefruit nagyon ízletes grillezve.
Lehetőleg fatüzelésű grillsütőt használjunk, különleges aromát ad az ételnek.
Barcza Zoltán a NaturMed Hotel Carbona séfje
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.