Grissini. Rozmaringos-bazsalikomos kenyérrudacskák

A grissini egy jellegzetes pálcika alakú ropogós pékáru, az olaszok nagy kedvence. A hagyomány szerint a grissini 1679-ben született, amikor Antonio Brunero egy lanzoi pékmester az udvari orvos utasításai alapján elkészítette II. Viktor Amadénak, aki nem tudta megemészteni a kenyeret. Nagy kedvelője volt Bonaparte Napóleon is, olyannyira, hogy futárszolgálatot alakított Torino és Párizs között, melynek elsődleges feladata a grissini szállítása volt, amit ő les petits bâtons de Turinnak hívott.

Hozzávalók

20 dkg finomliszt vagy kenyérliszt

4 ek olívaolaj

1 tk só

fél tk őrölt pirospaprika

1-1,2 dl langyos víz

tasakos élesztő (7 g)

rozmaringlevelek apróra vágva

bazsalikomlevelek apróra vágva

Elkészítés

Az élesztőt 1,2 dl langyos vízben összekeverjük. A többi összetevőt keverőtálba tesszük, elegyítjük, majd hozzáöntjük az élesztős vizet és alaposan összegyúrjuk. 

Ruganyos tésztát kell kapnunk (ha szükségesnek érezzük, gyúrás közben apránként adagoljunk kevés vizet a tésztához).

A tésztát letakarva kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át, szeleteljük fel és vágjuk kb. 2×2 centis kockákat belőle. Hagyjuk kis ideig kelni, majd sodorjunk vékony rudakat a kockákból. Meghempergethetjük nagy szemű tengeri sóban.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

A rudakat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire.

 

A grissinit 180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő 12-15 perc.

Készíthetünk mellé mártogatót: 2-3 gerezd zúzott fokhagymát vagy 1-2 ek apróra vágott snidlinget keverjük el egy kis pohárnyi tejfölben.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy + 3 =

hirdetés