A kevesebb több a gyerekszobában is! Szabadítsd meg a műanyagtól, engedd el a tárgyait, melyekhez már nem ragaszkodik

Nincs még egy olyan helyiség a lakásban, ahol rövid idő alatt annyi használati tárgy tud felhalmozódni, egyúttal feleslegessé válni, mint a gyerekszobában.

Nem egyszerű okosan gazdálkodni a rendelkezésre álló hellyel, megoldani a sok holmi láthatatlan tárolását, ahogy gyűlnek a tárgyak, a szoba egyre zsúfoltabbá és kaotikusabbá válik. Ez a gyerek számára is nyomasztó, még akkor is, ha nem tudja így megfogalmazni. Gyerekszobában is érdemes a kevesebb több elvét követni!

Ne dobj ki semmit a gyerek tudta nélkül!

A használaton kívüli holmik szelektálása komoly erőfeszítést kíván egy idő után, ezért érdemes folyamatosan, legalább negyedévente megválni a feleslegessé vált cuccoktól, kinőtt ruháktól, cipőktől. Van azonban egy aranyszabály, amit már a bölcsis korosztálynál is alkalmazni kell(ene): a gyerek tudta nélkül nem szabad kidobni játékot, használati tárgyat.

Lehetetlen küldetés: a gyerekszoba műanyagtalanítása

Az évek múlásával változnak az igényei, így a szoba berendezését, stílusát is célszerű áthangolni időnként. Minden szempontból jót tesz egy kis frissítés. Még a környezettudatosan gondolkodó szülők is hajlamosak a gyerkőc kedvéért haszontalan kacatokat – dekorációt, játékot – felhalmozni. Műanyagban tobzódnak a gyerekeink – elég, ha körülnézünk a játékboltokban… Amennyire csak lehet, törekedjünk arra, hogy minél több természetes anyag vegye őket körül a saját kis életterükben.

Kompromisszum & praktikum

Kérdezzük meg, milyen szobát képzel el, milyen színvilággal, tárgyakkal, s ha nem túlzottan meredek – nem vágyik mondjuk három 2 méteres plüsselefántra -, igyekezzünk kompromisszumos megoldásra jutni. Kiskamasz kortól egyre önállóbban szeretne eljárni ezekben a kérdésekben, egészséges mértékben hagyjuk kibontakozni. (Tizenöt évesen bejelentés nélkül kitapétáztam a szobám egyik falát a kedvenc zenészek, színészek posztereivel, mai fejjel borzalmas látványt nyújtott, de szerencsére maradhatott. Egy régi tévét kibeleztem és könyvespolcként hasznosítottam. Hallgassuk meg a gyerek kreatív ötleteit.)

Dobd fel a falat!

Évente érdemes újrafesteni a szobát, s újrahangolni a faldekorációt. Az érdeklődését vegyük figyelembe elsősorban, ez alapján válasszunk például posztereket, képeket, dekorációs tárgyakat. (Nálunk évekig fél tucatnyi babafotó díszelgett a nappaliban, óvodás volt a fiam, amikor megkért, vegyük le, mert már nem így néz ki… A keretezett képeket is érdemes időnként frissíteni.) A falmatricák – bármennyire szépek, izgalmasak – 1-2 év alatt unalmassá válhatnak – ahogy a ruháit, úgy a szobadekorációit is kinövi, figyeljünk arra, hogy ne babás, kisovis holmik vegyék körül kisiskolásként. 

A könyvespolcon is érdemes rendet tenni – időnként a könyveket is szelektálni kell. Fontosnak tartom, hogy a gyereknek minél előbb legyen saját könyvespolca. A babafoglalkoztatókhoz, lapozókhoz felesleges ragaszkodni, a gyerekkönyvek közül sem szükséges mindent megtartani – ajándékozd, cseréld vagy add el! 

A gyerekszoba kisiskolás kortól úgy funkcionálhat, mint a lakás kicsiben, visszaadja a nappali (játéktér), a dolgozószoba és a hálószoba funkcióit egymástól jelképesen elkülönítve, úgy, hogy a gyerkőc a térélménytől sincs megfosztva. Megfelelő, bútorokkal, kreatív tárolással sok helyet tudunk megtakarítani, érdemes erre figyelmet fordítani.

 

Nyitókép: Jelonkovo >>

#jelonkovo

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 + öt =

hirdetés