Gyerekszobák életkorhoz, trendhez igazítva

A babaszoba kialakítására a szülők általában nagy gondot fordítanak, s mire az utód megérkezik, teljes szépségében tündököl a bababirodalom, ami ideális esetben nemcsak mutatós, de nyugodt, biztonságos zóna is. Ahogy a gyermek növekszik, úgy igényei is változnak.

Lakberendezők szerint a gyerekbútor gyártók kínálatában a bébi bútorok dominálnak, ami a keresletet türközheti. Az iskoláskorú gyermekek, tinédzserek igényeire – tisztelet a kivételnek! – mintha már kevésbé figyelnének. Pedig a személyiségfejlődés szempontjából nagy jelentőséggel bír, hogy a gyermek jól érezze magát a birodalmában. Legyen külön zuga – ha testvérével kell is megosztania -, ahol személyes tárgyai veszik körül, s ami nyiladozó egyéniségét tükrözi.

Babaszobák

A babaszoba színvilágát tradicionálisan a születendő gyermek neméhez igazítják: a kislányok kuckója általában pasztell sárga, rózsaszín, fehér, a fiúcskáké a kék vagy a zöld árnyalataiban pompázik. Közkedvelt a keskeny csíkos, virágos tapéta, a bordűr, lányos szobákban a madeira és a csipke is jellemző kiegészítő.

A népszerű minimál stílus némileg a gyerekszobákat is átformálta; sokan a babaszoba berendezésében is az egyszerűség elvét követik, mellőzik a habos-babos textíliákat. A bevált sémán nem feltétlenül kell változtatni, de a rikító falfestékek, tapéták mindenképp kerülendők. Ha a babának nem is lehet még kedvenc színe, már korai életszakaszában érzékeli azt a hangulatot, amelyet a színek és a tárgyak felé közvetítenek. Fontos kikapcsolni a szülői – anyai – ízlést, ne akarjuk kedvenc színünket ráerőltetni a csecsemőre – főleg ha domináns árnyalatokról van szó (ilyennel is találkozni).

A babaszobákban is kezdenek az újrahasznosított bútorok megjelenni, sőt, az épp felkapott lakberendezési kiegészítők is megjelennek a kicsik birodalmában, utóbbi nem feltétlenül jó irány. Külföldi lakberendezési portálokon hajmeresztő fotókat találtunk babaszobákról, pontosabban annak szánt helyiségekről.

Milyen NE legyen a gyerekszoba – ha lehet

6gyerekszoba

A deprimáló fekete bútorok, az erőteljes sötét faldekor, a textiliák, és a csillár…
mind-mind lakberendezői túlkapásnak minősíthető egy babaszobában

2gyerekszoba

Újrahasznos falburkolat, trófeával
– mindez a babaágy felett…

4gyerekszoba

Komolykodó, komor babaszoba.
Kinek is készült?

 

 

Babaszoba tájoló

Lehetőleg ne az épület északi oldalára kerüljön a babaszoba! Előnyös a nagy ablak, de az árnyékolásról gondoskodni kell. A baldachinos babaágy védelmet nyújt az erős fény és a rovarok ellen. A baldachin anyaga lehet tüll, vékony pamut, batiszt.

Keményfából, vagy kopásálló, hibátlanul élfóliázott, laminált bútorlapból készült bútordarabokat célszerű beszerezni. A 10 ezer forintnál drágább csecsemő és kisgyermekbútorok csak jótállással értékesíthetők, és meg kell felelniük az uniós biztonsági követelményeknek. Elengedhetetlen a környezetbarát, vegyszermentes felületkezelés, s természetesen nem lehet kiálló fémcsavar a bútoron.

Fontos az is, hogy a matrac milliméter pontossággal illeszkedjék a kiságyba. A szivacsból készült matrac olcsó, könnyű, vastagsága 8-10 centi. A gyógyászati szivacsmatracot speciális anyaggal kezelik, ami távol tartja az élősködőket. A természetes alapanyagú, antiallergén biokókusz ágybetétek tartósak, védik a baba gerincét, igaz, ezek drágábbak. Arra is figyelni kell, hogy az ágy oldalrácsának rúdjai – terheletlen állapotban – 45 milliméternél közelebb essenek egymáshoz. Néhány típusnál az oldalrácsnak több kivehető rúdja van, ami lehetővé teszi, hogy a már járni tudó gyermek szabadon közlekedhessen. A kiságy lehet fix vagy átalakítható, a gyermekkel együtt növő. Van már önringatós kiságy is.

3gyerekszoba

Ovisok birodalma

A gyermek növekedésével együtt nő a térigénye, a szűkösebb babaszobát – ha van rá mód – nagyobbra kell váltani. Óvodás kortól a szoba kiegészíthető – a gyerkőc méreteihez igazodó – kis asztallal, székkel, tárolókkal. A tapétázásra, festésre érdemes sort keríteni, s olyan motívumokkal díszíteni a falakat, melyek tetszenek a kicsinek. Divatosak az egyedi minták; hozzáértők művészi igényű falfestményeket tudnak kreálni, mesebeli tájakat, kedves mesefigurákat varázsolnak a falakra. A megidézett mesevilág kellékei a kiegészítőkben, dísztárgyakban is visszaköszönhetnek.

Ha kezdődik az iskola

Az iskoláskor újabb mérföldkő a gyermek életében, életterét az új szükségletekhez kell igazítani. Kényelmes íróasztal és szék szükséges az íráshoz, olvasáshoz, elegendő hely a tároláshoz. A praktikus szempontok kerülnek előtérbe, ám ekkor is célszerű figyelembe venni a gyermek „kreatív” igényeit. A mesefigurák eltűnhetnek a falakról, egyszerűbb, egyszínű falra lehet váltani.

11gyerekszoba

12gyerekszoba

Térdeplőszék: nem bünti!

A fokozott szellemi igénybevétel miatt kisiskolás kortól még inkább felértékelődik a kényelmes fekhely. A jó minőségű ágyra, ágybetétre nem szabad sajnálni a pénzt. A gyermekek ebben az életszakaszban rákényszerülnek az „ülő életmódra”, sokan közülük tartásproblémával küzdenek. Ajánlatos térdeplőszéket beszerezni, amely hintatalpával „aktív ülésre” készteti a gyermeket. Erősíti a hátizmokat, gátolja a rossz tartás kialakulását.

Belépni tilos? – Tiniszobák

9gyerekszoba 10gyerekszoba

A legnagyobb változás tinédzserkorban következik be, amikor is a gyermek már kevésbé formál igényt a szülők építő lakberendezési javaslataira. Előfordulhat, hogy a tini fekete-fehér halálfejes tapétával vagy poszterek tömkelegével dekorálja a falat; az ágyat kidobja, csak matracon hajlandó aludni stb. Tiltás helyett kompromisszumos megoldásra törekedjünk, érezze otthonosan magát a kuckójában, így szívesebben tölti idejét a közelünkben.

Fotók: Home Designing, Ikea, Bedruum, Remodelaholic, Go Baby Go

 

MM

 

Ajánló

Gyerekszoba

Neveljük gyermekeinket környezettudatosságra!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × öt =

hirdetés