Gyógyító karácsonyt mindenkinek!

Néhány nap múlva karácsony. Az év legszebb ünnepe, amit mindig nagyon sokan várunk. És amitől sokan félnek, mert ilyenkor fájóbb az egyedüllét, és nehezebben kezelhető az a sokféle érzés, könnyebb-nehezebb teher, amit szeretetkapcsolataink és/vagy a családi összetartozás kapcsán élünk meg. Azt mondják, a magányosak még magányosabbak karácsonykor, s amikor vége karácsony napjainak, sokan megkönnyebbülnek. Azok is, akik „megszokásból”, elvárásoknak erőn felül megfelelve készülnek rá. Többen pedig ilyenkor válnak lehangolttá, mert a karácsonyi csoda, az ünnepvárás lélekmelengető, édes, fényes hangulata után a tél szürkére csupaszított, fázós napjai maradnak az első, reményteljes tavaszi napsugarakig.

A világnak 2020-ban különös, korlátozásokkal teli karácsonya lesz. Mindenkinek áldozatot kell hoznia annak érdekében, hogy ne legyenek betegei. Nehéz teher ez a léleknek. A korlátok értünk vannak. A karácsony ettől még lehet bensőséges, meghitt és szép. Meg tudjuk magunknak teremteni a csodát, ha igazán fontos nekünk. A csodateremtés kicsit munkásabb lesz, mint máskor – nagyobb tudatosságot igényel, hogy lélekben az ünnepben legyünk. Nagyobb belső erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy át tudjuk adni magunkat az év végi ünnepkörnek, de ez nagyrészt elhatározás kérdése. 

Le kell győznünk, el kell csendesítenünk a belénk férkőzött félelmeket, a kényszerű alkalmazkodás, a lemondások, veszteségek okozta frusztrációt. Enélkül csak a felszínen lehet nyugodt az ünnepünk. A karácsonyi csoda teljes önátadást igényel, és ez a legtöbb, amit a jelenlegi helyzetben a szeretteinkért és önmagunkért tehetünk. Kizárni minden – feleslegesen – nyugtalanító hírt, ami a külvilágból érkezik. Megérdemeljük, hogy ezek a napok a teljes nyugalomról szóljanak, ezért érdemes áldozatot hozni: sértettségeket félretenni, félelmeket megregulázni.

Gyermekeink is megérdemlik a karácsonyi csodát! Nehéz év áll mögöttük is, nekik is vannak veszteségeik, és gyermekfejjel mennyi mindenhez kell(ett) alkalmazkodniuk! 

Kapaszkodjunk össze! Biztassuk, erősítsük egymást!

Nemsokára vége az évnek. Nem tudhatjuk, mit hoz 2021, de nem is kell most ezzel foglalkoznunk. Vegyünk ki néhány mentális szabadnapot! Így lesz majd erőnk továbbmenni. 

Gyógyító karácsonyt mindenkinek!

 

– Ymon –

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 2 =

hirdetés