Fűszer- és gyógynövények gondozása. Ezek a leggyakoribb hibák!

A fűszer- és gyógynövények nem igényelnek sok gondozást, azonban így is elkövethetünk néhány olyan hibát, ami megakadályozza a fejlődésüket. Összegyűjtöttük a leggyakoribb mulasztásokat; praktikus tippekkel is szolgálunk házi patikánk ápolásához.

Ritka öntözés

Sokan azt hiszik, elegendő hetente egyszer alaposan megöntözni a gyógynövényeket, ahogy a szobanövényeket szokás. Ám ez nem így van, érdemes egy héten többször meglocsolni őket, mivel a ezek a növények igénylik a rendszeres, mérsékelt öntözést. Ha jó vízelvezető az ültetés, az edény alja lyukas, és a talaj alatt kavicsréteg van, akkor túlöntözéstől nem kell tartanunk.

Beteg palánta

Előfordulhat, hogy hazaviszünk egy-két beteg csemetét, melyek hamar elpusztulnak, még ha rendszeresen öntöztük is őket. Mindig az ép levelű, dús növényeket keressük! Az apró hibák, foltok (baktériumok, gombák) idővel elszaporodhatnak és az egész növényt megfertőzhetik.

Túl óvatos metszés

A 7-8 centiméteres növény leveleit már bátran felhasználhatjuk. Ahhoz, hogy terebélyes növény legyen a palántából, a felső leveleket kell lecsípni, így az alsó sorok tövében újabb hajtások jelennek majd meg. A nagyobb növényeken a levágott szárak akár 3-4 centisek is lehetnek.

Virágba fordulás

Ha a metszés nem rendszeres, vagyis nem csípjük le a szárak csúcsait, akkor elindul a virágképződés. Azok a növények, amelyeken megjelennek a virágok, a tápanyagot nem a számunkra hasznos levelekre, hanem a virágzásra használják majd.

Fáradt talaj

A fáradt talaj akkor alakul ki, ha a növényeket ritkán ültetjük át, és nem kapnak tápoldatot sem. A talaj ugyanis – főleg cserepes növényeknél – idővel veszít tápanyagtartalmából. A növény által elfogyasztott tápanyagokat pótolnunk kell, ezt megtehetjük komposzttal, kávézacc és tojáshéj újrahasznosításával is.

Túl sok növény kis helyen

Beleeshetünk abba a csapdába, hogy az apró magokat, vagy a csemetéket sűrűn ültetjük az edényekbe, ekkor egymást hátráltatva növekednek majd. Tisztában kell lennünk azzal, hogy egyes fajták mekkorára nőnek, mekkora helyre lesz szükségük.

Rossz növény rossz helyen

Mielőtt kiültetnénk a töveket a kertbe, tervezzük meg azok helyét. A rozmaring például a száraz, napos helyet és a meszes talajt kedveli, nedves, árnyékos nem fejlődik megfelelően. Ha nem vagyunk biztosak abban, melyik növényünk, milyen környezetben érzi jól magát, akkor tartsuk azokat edényben, így könnyen mozgathatjuk őket.

 

Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhét + tizenhét =

hirdetés