Gyógyhatású gyömbérdzsem. Húsokhoz, sütikbe, pirítósra, magában

A gyömbér valószínűsíthetően Délkelet-Ázsiából származik, és Indián keresztül került Európába. Az ázsiai konyha szívesen használja akkor, ha a fogásokat visszafogottan csípőssé akarja tenni.

Nagyon érdekes növény. Gumós, kúszó gyöktörzse van, amelyből további gumós gyöktörzsdarabok jönnek létre. Hajtásai sterilek, 1-1,5 méter magasak, keskeny, lándzsák, nagyjából 20 centi hosszúságú leveleket növeszt, valamint 15-20 centi hosszúságú virágzati tengelyt, amelyen füzérben vöröses ibolyaszínű ajakkal rendelkező, sárga színű virágok nőnek.

Az ázsiai konyhában a friss gyömbér egyedülálló gyümölcsös-fűszeres, enyhén citrusos aromát kölcsönöz a sült zöldségeknek, a húsos, halas és szárnyas fogásoknak, csatniknak (dél-ázsiai eredetű fűszeres szószféleség), leveseknek és rizses ételeknek. Európában a szárított és porrá őrölt, erős ízű gyökereket főként édességekhez, desszertekhez, befőttekhez, valamint gyömbérsör előállításánál használják. A friss gyökereket kandírozzák is, vagy szörpként teszik el.

Kiadványajánló: 100 Fűszer >>

A gyömbér jótékony hatásai

Régóta afrodiziákumként tartják számon: a hagyományos kínai orvoslás szerint melegítő hatású, a szexuális teljesítőképesség fokozására is ajánlják. Ásványi anyagai közül káliumtartalma kimagasló. Fokozza az étvágyat, segíti az emésztést, enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat. Élénkíti a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Kiváló antioxidáns! Megfázás és légúti fertőzések idején segít a kórokozók legyőzésében. Gyulladáscsökkentő. A terhesség korai szakaszában jelentkező rosszullétek enyhítésére is ajánlják.

Így készül a gyömbérdzsem

Hozzávalók 4 db 220 ml-es befőttesüveghez

30-35 dkg gyömbér meghámozva, vékonyra szeletelve

30  dkg cukor (15 dkg kristálycukrot, 15 dkg 2:1 befőzőcukrot használtunk)

1 liter víz

3 tk agar-agar

1 tasak citromsav

Elkészítés

Egy közepes lábasba öntjük a vizet, hozzáadjuk a felszeletelt gyömbért és a cukrot. Közepes hőfokon 30-40 percig főzzük. A tűzhelyről levéve a főzőlében botmixerrel apróra turmixoljuk a gyömbért. Újra feltesszük főzni, ekkor adjuk hozzá a dzsemfixálót és a citromsavat. Kb. 10 perces főzésidő után a habot eltávolítjuk a tetejéről, és forrón az üvegekbe adagoljuk. Az üvegeket azonnal lezárjuk, fejre állítjuk, így hagyjuk kihűlni. A gyömbéres főzet ekkor még elég folyékony, az üvegekben nyeri el a dzsem állagot. Érdemes elkészíteni, nagyon finom és egészséges!

Nagyon finom magában is – megfázás, torokfájás, hörghurut esetén naponta többször fogyaszthatunk belőle 1-2 kanállal. Nagyon finom sült húsokhoz, vajas pirítósra kenve, és süteményeket is ízesíthetünk vele.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − három =

hirdetés