Gyros pitában
A gyros forgatásos eljárással készített, görög és török konyha világszerte ismert ínyencsége, amely valószínűleg az Oszmán Birodalomból származik. Az ételt gyakran tálalják szendvicsként, zöldségekkel és öntetekkel ízesítve a húst. Házilag is elkészíthető.
Hozzávalók
Pita
30 dkg liszt
kb. 2 dl víz + 1 ek cukor
1⁄2 kocka élesztő
1 púpos tk só
4 ek olaj
Gyros hús
30-40 dkg csirkemell
1 tk őrölt bors
1 tk ételízesítő
2 tk pirospaprika
1⁄2 tk Erős Pista (opcionális)
2 tk majoránna
1-2 tk őrölt kömény
1-2 tk szárított petrezselyem
1 tk curry
5-6 ek olaj
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
Öntet
1 kis doboz tejföl (12%) + 1-2 ek víz
pár szál friss petrezselyem
1 nagy gerezd fokhagyma
1 csipet só
1⁄2 tk őrölt bors
Zöldségek
1 kis fej saláta
3-4 db paradicsom
1 kis fej hagyma
10-15 szem olívabogyó (elhagyható)
1⁄2 db kígyóuborka
Elkészítés
A pitához az élesztőt egy kevés cukorral felfuttatjuk a kézmeleg vízben, ráöntjük a sóval elkevert lisztre és egy puha kenyértésztát dagasztunk belőle. A tésztát kb. 3⁄4 óráig meleg helyen kelesztjük, majd 8 egyenlő részre osztjuk és lapos kis tésztakorongokat sodrunk belőle, amit további 20 percig kelesztünk a nyújtódeszkán.
A sütőt előmelegítjük 225°C-ra, majd a piták mindkét oldalát 3-5 percig sütjük. A gyros húshoz a csirkemellet megmossuk, apróra kockázzuk, majd ráöntjük az étolajat, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a fűszereket, s egy órácskát hűtőben pihentetjük.
Ezután a húst plusz olaj hozzáadása nélkül alacsony fokozaton egy tapadásmentes bevonatú edényben 20 perc alatt szép pirosra lesütjük.
Az öntethez a tejfölt kevés vízzel felhígítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az őrölt borsot és az apróra vágott friss petrezselymet. Ha szükséges, az öntetet igény szerint sózzuk.
A meleg piták tetejét levágjuk, majd megtöltjük őket a friss zöldségekkel és a hússal, valamint kevés öntettel tálaljuk.
Tippek a pita sütéséhez
A pita nem fog szépen megdagadni, ha a kinyújtás után nem kelesztjük további 20 percet, vagy nem sütjük kellően forró sütőben. A pitákat sütés közben akkor kell átfordítani, amikor azok már szépen megdagadtak és a tetejük enyhén aranybarna.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.