Gyros pitában

A gyros forgatásos eljárással készített húsétel, a görög és  török konyha világszerte ismert ínyencsége, amely valószínűleg az Oszmán Birodalomból származik. Az ételt gyakran pitában tálalják szendvicsként, zöldségekkel és öntetekkel ízesítve a húst. Házilag is elkészíthető.

Hozzávalók 8 pitához

Pita

30 dkg liszt

kb. 2 dl víz + 1 ek cukor

1⁄2 kocka élesztő

1 púpos tk só

4 ek olaj

Gyros hús

30-40 dkg csirkemell

1 tk őrölt bors

1 tk ételízesítő

2 tk pirospaprika

1⁄2 tk Erős Pista (opcionális)

2 tk majoránna

1-2 tk őrölt kömény

1-2 tk szárított petrezselyem

1 tk curry

5-6 ek olaj

1-2 gerezd zúzott fokhagyma

Öntet

1 kis doboz tejföl (12%) + 1-2 ek víz

pár szál friss petrezselyem

1 nagy gerezd fokhagyma

1 csipet só

1⁄2 tk őrölt bors

Zöldségek

1 kis fej saláta

3-4 db paradicsom

1 kis fej hagyma

10-15 szem olívabogyó (elhagyható)

1⁄2 db kígyóuborka

Elkészítés

A pitához az élesztőt egy kevés cukorral felfuttatjuk a kézmeleg vízben, ráöntjük a sóval elkevert lisztre és egy puha kenyértésztát dagasztunk belőle. A tésztát kb. 3⁄4 óráig meleg helyen kelesztjük, majd 8 egyenlő részre osztjuk és lapos kis tésztakorongokat sodrunk belőle, amit további 20 percig kelesztünk a nyújtódeszkán.

A sütőt előmelegítjük 225°C-ra, majd a piták mindkét oldalát 3-5 percig sütjük. A gyros húshoz a csirkemellet megmossuk, apróra kockázzuk, majd ráöntjük az étolajat, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a fűszereket, s egy órácskát hűtőben pihentetjük.

Ezután a húst plusz olaj hozzáadása nélkül alacsony fokozaton egy tapadásmentes bevonatú edényben 20 perc alatt szép pirosra lesütjük.

Az öntethez a tejfölt kevés vízzel felhígítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az őrölt borsot és az apróra vágott friss petrezselymet. Ha szükséges, az öntetet igény szerint sózzuk.

A meleg piták tetejét levágjuk, majd megtöltjük őket a friss zöldségekkel és a hússal, valamint kevés öntettel tálaljuk.

Tippek a pita sütéséhez

A pita nem fog szépen megdagadni, ha a kinyújtás után nem kelesztjük további 20 percet, vagy nem sütjük kellően forró sütőben. A pitákat sütés közben akkor kell átfordítani, amikor azok már szépen megdagadtak és a tetejük enyhén aranybarna.

 

Ildi KOKKI

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − 4 =

hirdetés