10 klasszikus, pikáns és egzotikus gyümölcsleves

Ha gyümölcsleves, akkor többnyire a meggyleves jut az eszünkbe – mint jellegzetes magyar étel -, de gyümölcslevest sokféle idény-, esetleg mirelit gyümölcs felhasználásával készíthetünk. Hidegen, behűtve tálaljuk, üdítő bevezetője a nyári ebédnek.

A gyümölcslevest elődeink hússal is főzték, a mai változatok leginkább a desszertekhez hasonlítanak.

Meggyleves (klasszikus, régi recept)

Hozzávalók:

60 dkg magozott meggy (magos gyümölccsel is elkészíthető, állítólag jobb az íze)

2 dl száraz vörösbor (elhagyható)

1 citrom szűrt leve

12 dkg kristálycukor

csipetnyi só

4-5 szem szegfűszeg

kis darab fahéj

2 dl tejszín

2 tojássárgája

Meggyleves
Fotó: galavanting-gourmet.blogspot.hu

Elkészítése:

A meggyet saját levével, a vörösborral, 8 dl hideg vízzel, a citromlével, a cukorral, a sóval és a fűszerzacskóba helyezett fűszerekkel feltesszük főni, és kb. 5 percig forraljuk. Ekkor kiszedjük a fűszereket, a meggy felét szűrőkanállal kiemeljük. Néhány főtt meggyszemet félreteszünk a levesbe, a többit simára turmixoljuk, visszatöltjük a levesbe, s újraforraljuk.

A tojássárgákat elkeverjük a tejszínnel, s folytonos kevergetés mellett hozzáöntünk kb. egy csészényi forró levest, majd tovább keverve visszaöntjük a többihez és együtt felmelegítjük (nem forraljuk!). Jégbe hűtve, előhűtött tányéron vagy csészében tálaljuk.

Cseresznye krémleves habgaluskával

Fotó: http://www.signejohansen.com

Hozzávalók:

50 dkg cseresznye

6 dkg cukor

1, 5 dl vörösbor (elhagyható)

1 citrom leve

4-5 szem szegfűszeg

1 rúd fahéj

2 dl főzőtejszín

Hozzávalók a habgaluskához:

1 tojásfehérje

2 dkg cukor

1 citrom reszelt héja

tej a főzéshez

Elkészítés:

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. Forró vízbe tesszük és 4-5 percig forraljuk a szegfűszeges, fahéjas, cukros vízben. A gyümölcsöt kiszedjük, egyik felét félretesszük, a másik felét összeturmixoljuk. A főzőlét egy csipet sóval ízesítjük, hozzákeverjük az összeturmixolt cseresznyét, a vörösbort (elhagyható), a citrom levét és a főzőtejszínt. Ha nem lenne megfelelő sűrűségű, habarást készíthetünk hozzá (fél pohár tejfölt keverjünk össze egy evőkanál liszttel csomómentesre, majd 3-4 evőkanál főzőlével keverjük simára és adjuk a leveshez). Kíméletesen, 3-4 perc alatt összeforraljuk, a végén hozzáadjuk a félretett cseresznyét. A levest hagyjuk kihűlni, majd hűtőben behűtjük.

Habgaluska készítése:

A tojásfehérjét a cukorral és a reszelt citromhéjjal kemény habbá verjük. Kiskanállal, gyöngyöző, forrásban levő tejbe vagy vízbe szaggatjuk. A galuskákat 1 perc elteltével megfordítjuk, még 1 percig főzzük, és kiszedjük. Tálalásnál a  levesre helyezzük a galuskákat.

Narancsleves

Fotó: Serena’s Medium Rare

Hozzávalók:

7 narancs facsart leve

1 narancs reszelt héja

3-4 db narancs darabolt húsa

fél liter víz

2 evőkanál liszt

2-3 db fahéj

5-6 szem szegfűszeg

csipet só

2-3 evőkanál méz vagy cukor

fél marék mazsola

2 dl tejszín

díszítéshez tejszínhab, reszelt narancshéj, mandulaforgács

Elkészítése:

A narancsok levét kifacsarjuk és feltesszük főni a fűszerekkel és egy narancs reszelt héjával. Két evőkanál lisztet csomómentesre keverünk két dl tejszínnel és 1 csomag vaníliás cukorral. Mikor forr a lé, besűrítjük ezzel, ízesítjük mézzel vagy cukorral, hozzáadjuk a darabolt narancsot, a mazsolát. Tálaláskor tejszínhabbal, mandulaforgáccsal, narancshéjjal, vagy habgaluskával díszítjük.

Tipp: pár banán is belekarikázható

Sárgabarack krémleves

Fotó: wannabeculinarian.blogspot.hu

Hozzávalók:

kb. 50 dkg sárgabarack

5 dkg vaj

5 dkg cukor

1 tasak vaníliás cukor

1 rúd fahéj

1-2 szem szegfűszeg

1,5 pohár tejföl

Elkészítése:

A barackokat meghámozzuk: forró vízbe tesszük 1-2 percre, majd áttesszük hideg vízbe, így könnyen lehúzható a héja. Megolvasztjuk a vajat, beletesszük a cukrot és aranybarnára pirítjuk (karamellizáljuk). Hozzáadjuk a félbevágott, meghámozott barackot, alaposan összekeverjük a karamellás vajjal, és felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a fűszereket, a vaníliás cukrot és felforraljuk. Nem kell sokáig főzni. Botmixerrel pépesítjük. A tejfölt simára keverjük és apránként, folytonos kevergetés mellett hozzáadjuk a forró leveshez. Pár percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Hűtőben hűtsük tálalásig.

Őszibarack krémleves (pikáns változat)

Fotó: www.ambitiouskitchen.com

Hozzávalók:

6 őszibarack

40 dkg mogyoróhagyma

1 dl félszáraz fehér bor

1 chili paprika

1 babérlevél

1-1 ág rozmaring és kakukkfű (szárított fűszer is jó természetesen, de friss fűszer ideális hozzá)

2 dl tejföl

kb. 5 dl őszibaracklé

1 evőkanál vaj

Elkészítése:

Megmossuk az őszibarackot, a chilit kimagozzuk, és a hagymával együtt apróra vágjuk. Forró vajon megfonnyasztjuk a paprikát a hagymával együtt. hozzáadjunk 1/3 pohár vizet, bort, beletesszük a fűszereket, végól az egész barackokat és néhány percig pároljuk. kivesszük a barackot, kimagozzuk, hozzáadjuk a tejfölt, az őszibaracklét és mindezt összeturmixoljuk. Lehűtve tálaljuk.

Tipp: Ha illatosabban szeretjük, akkor tálalás előtt lehet beletenni összeaprított friss bazsalikomot és kevés kakukkfüvet.

Eper krémleves (Urban:Eve receptje)

Fotó: Pinterest

Hozzávalók 2 adaghoz:

diónyi vaj

0,5 kg eper (vagy bármilyen más gyümölcs)

1 zacskó vaníliás cukor (bourbon, nem vanilines)

2 evőkanál porcukor (vagy több, attól függ, mennyire édes a gyümölcsöd)

csipetnyi fahéj

2 dl tejszín

egy evőkanál keményítő (elhagyható)

Elkészítése:

Kevés vajra rádobom a megmosott, megpucolt, négybe vágott gyümölcsöt, kicsit megfuttatom őket, majd attól függően öntök alájuk egy kevés vizet, hogy mennyi levet eresztenek. Az én epreim most sokat eresztettek, úgyhogy nagyon keveset öntöttem csak, majd megszórtam a cukorral, csipetnyi fahéjjal (nem akartam többet, hogy ne legyen túl gyümölcsleves-hangulata, de ha pl. almából csinálnám, tennék bele többet, meg szegfűszeget, szerecsendiót is). Szépen elrotyog magának egy darabig, aztán fel kell önteni a tejszínnel (lehet tej, tejföl is, ami épp van – éljen a krémlevesek variálhatósága!), ha nagyon híg, mehet bele egy evőkanál keményítő is, de a kevés víz miatt teljesen jó volt az állaga nélküle is. A végén botturmixszal ízlés szerint lehet homogenizálni – maradhatnak benne nagyobb darabok, vagy lehet teljesen krémes is- Ha hagytam volna egész epret, díszítésnek mehetett volna a tetejére.

Krémleves vegyes gyümölcsből

Fotó: http://thewonderingchef.wordpress.com

Hozzávalók:

fél kg friss vagy mirelit bogyós gyümölcs (málna, szeder, áfonya, meggy, cseresznye stb.)

4 evőkanál cukor

csipetnyi só

2-3 db fahéj

5 db szegfűszeg

1 liter gyümölcslé (meggylé a legjobb hozzá)

2 citrom leve

2 apróra vágott, hámozott narancs

fél liter fehérbor

fél liter víz

Sűrítéshez: 2 dl tejföl, 3 evőkanál liszt

Elkészítése:

A vizet és a gyümölcslevet, a bort összekeverjük egy lábasban, hozzáadjuk a fűszereket, a narancsot, a cukrot, a citromlevet a sót és felforraljuk. A lisztet összekeverjük a tejföllel egy kis tálban és egy-két evőkanál forró levesalappal felhigítjuk, majd hozzáadjuk a leveshez és újraforralva besűrítjük. A végén adjuk hozzá a gyümölcsöt. Nem szükséges összeturmixolni. Ha mégis turmixolnánk, a gyümölcs felét tegyük félre és turmixolás után adjuk ismét a leveshez. Hűtve szervírozzuk.

Mentás áfonya krémleves (főzés nélkül készíthető)

Fotók: www.kumquatblog.com

Hozzávalók:

kb. 25 dkg áfonya (sajnos elég drága Magyarországon)

1 doboz görög joghurt

1/2 csésze kókusztej – így készíthető kókusztej házilag >>

4 friss mentalevél

2 evőkanál méz

1-2 teáskanál fahéj (ízlés szerint)

Higításhoz: kókusztej ízlés szerint

Elkészítése:

A hozzávalókat turmixoljuk össze, a magvakat szűrjük át. Sűrűbb krémet kapunk; adjunk hozzá annyi kókusztejet, hogy megkapjuk a megfelelő krémleves állagot. Hűtve, friss mentalevelekkel tálaljuk, a tetejére cseppenthetünk görög joghurtot (vagy zsíros kókusztejet).

Mangó krémleves (főzés nélkül)

 
Hozzávalók:

2 édes, nagyon érett mangó kimagozva, kockára vágva (ebből fél csészényi a díszítéshez)

kb. 500 gramm görög joghurt

1 evőkanál cukor

1 jól megmosott lime vagy citrom reszelt héja

3 evőkanál friss citromlé vagy 1 lime kifacsart leve (a lime jobban kiemeli a mangó ízét)

Elkészítése:

Hámozzuk meg a mangókat, és kockázzuk fel. Tegyük egy mélyebb tálba a gyümölcsöt, adjuk hozzá a joghurtot, a cukrot, a citrom vagy lime reszelt héját, a citrom, vagy lime levét és turmixoljuk össze. Hűtsük, majd tálaláskor adjuk hozzá a félretett mangó kockákat. (Elég sűrű, ezért desszertnek is kiváló. Recept és fotó: http://thehomesickchef.com)

Almakrémleves (Bea bevált receptje)

 
Elkészítése:

1,5 liter vízbe csipetnyi sót, 10 dkg cukrot vagy 2-3 evőkanál mézet, 2-3 szem szegfűszeget, egy csipet fahéjat, pár csepp vaníliaesszenciát teszek, majd összeforralom. 5 perc forralás után átszűröm. Tejfölös habarást készítek, ezzel sűrítem, mikor forr a leves. Ebbe teszem a tisztított, kockázott almát, 1-2 citromkarikát. Újraforrástól számítva 5-10 percig főzöm. Hűtve tálalom. (Illusztráció: minus.com)

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − 12 =

hirdetés