Gyümölcsrizs barackpürével, friss málnával
Megkapó látvány! Rizspuding extra gyümölcstartalommal – más néven gyümölcsrizs. Györgyi citromnádat is használt ízesítéshez. Citromnád – vagy thai citromfű – ázsiai élelmiszer-alapanyagokat forgalmazó üzletekben beszerezhető; a növényt sok ázsiai étel ízesítéséhez használják, a növény szárát és leveleit felhasználva. Kellemes aromát ad az ételenek, citromos, leheletnyi rózsaillattal. Természetesen enélkül is elkészíthető ez a pohárdesszert!
Hozzávalók
1 bögre jázmin rizs
4-5 ek cukor vagy édesítő
8 dl tej
1 szál citromnád (opcionális)
1/2 citrom reszel héja
60 dkg sárgabarack
cukor ízlés szerint
1 szál citromnád (opcionális)
1/2 citrom leve
1 púpos tk étkezési keményítő
1 nagy marék málna
pár szem málna és barack a díszítéshez
Elkészítés
A rizst puhára főzzük a cukorral, citromhéjjal, citromháddal ízesített tejben. Ha a rizs félig megpuhult, kikapcsolhatjuk a tűzhelyet, fedő alatt hagyjuk teljesen megpuhulni.
A barackokat magozzuk ki, kockázzuk fel és tegyük egy lábasba. Adjuk hozzá a cukrot, a behasogatott citromnádat és a citromlevet. Forraljuk fel, főzzük kb. 3 percig, majd adjuk hozzá a kevés vízzel kikevert keményítőt. Forraljuk össze, ha citromnádat is használtunk, távolítsuk el, majd ezután turmixoljuk le (botmixerrel is pépesíthető).
Ezután jöhet a rétegezés, kanalazzuk poharakba a rizst és a barackpürét. Szórjunk bele pár szem málnát, és fogyasztás előtt hűtsük le.
A pohárdesszert barackszeletekkel, málnával, mentával díszíthető.
Hasonló recept Györgyi gasztroblogján >>
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.