Narancszselé frissen facsart narancsléből
Bár többen gumicukornak nevezik, a házilag készített gyümölcszselé csak nyomokban emlékeztet a gyerekek kedvencére. Nemcsak az állaga más, hanem az íze is. Finom, a gyerekek – akiken teszteltük – ugyanolyan hamar felfalták, mint a gyakran bírált gumicukrot, melynek összetevői: állati eredetű kötőanyag, növényi zselék, színezőanyagok, aromák, cukor. Valódi gyümölcsöt nemigen látott.
Hozzávalók
4 nagy narancs
1 kis tasakos Alnatura színtelen tortazselé (6 g)
Ez a tortazselatin agar-agarból, cukor hozzáadása nélkül készül. 45°C-on kezd zselésedni, ezért a tortazselatin a főzést követően még eléggé folyós, csak a kihűlés során fog megszilárdulni.
1/2 kk citromsav
A citromsav teljesen természetes anyag, nemcsak tartósításhoz használhatjuk, ízfokozóként is bevethetjük. A gyümölcszseléhez azért ajánljuk, mivel a narancslé a forralással némileg veszít friss-fanyar aromájából, a citromsavval az ízharmónia visszaállítható.
méz ízlés szerint (1-2 evőkanálnyi)
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
Szilikon bonbonformát használtunk – két 15 darabosat. Ha nincs bonbonformánk, kisméretű sütikiszúróval is dolgozhatunk.
Facsarjuk ki a narancsot.
A friss narancslevet öntsük tiszta – szagmentes – fém edénybe. Adjuk hozzá a mézet, keverjük össze, hogy feloldódjon, majd kezdjük melegíteni a narancslevet. Adjuk hozzá a tortazselét, és járjunk el a tasakon feltüntetett útmutató szerint: forrástól számítva kb. 1 percig forraljuk. Keverjük el benne a citromsavat. Ezután adagoljuk rögtön a formába a zselés narancslevet, hagyjuk kicsit dermedni, majd tegyük a hűtőbe 1-2 órára. Minél több ideig marad a hűtőben, annál jobb lesz az állaga.
Ha kiszúrót használnánk, a zselével összeforralt narancslevelet forrón öntsük egy nagyobb edénybe (pl. szilikon tortaformába), és így tegyük a hűtőbe. A szilikonos tortaforma ideális hozzá, mert könnyen kicsúszik belőle a zselé.
A zselét borítsuk sütőpapírral fedett munkafelületre, majd szúrjuk ki tetszőleges formára.
A 4 narancs esetünkben kb. 33 db gyümölcszseléhez volt elegendő (mindkét bonbonformát megtöltöttük vele, még maradt is egy kevés).
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.