Ha nincs időd: kávé, tea mellé, 7 remek rövidfilm a szerelem természetéről

Nem nagyon szeretnénk túlragozni az ajánlókat, mert kisfilmeknél nagyon könnyű lelőni a poént. Sőt, úgy a legjobb elkezdeni őket, ha az embernek fogalma sincs, milyen stílusú és hangulatú történet fog kikerekedni belőlük. Bár írtunk egy-két sort, inkább bízzatok az ízlésünkben: jó szórakozást, és reméljük, sokat megtudtok ezektől alkotóktól a szerelem születéséről, folytatásáról, erejéről és nyomairól az ember életében. A szerelem minden látszat ellenére erős és összeköt, ha akarod, ha nem.

Melletted

Orosz Dénes (Poligamy, Coming out) 2006-os műve, ami megkapta a Magyar Filmszemle Diákzsűri Különdíját. Nagyon mulatságos, egyszerre könnyed és valóságos, kicsit francia hangulatú vagy Woody Allenes, és a végén tulajdonképpen lehet, el kéne gondolkodni. Tompos Kátya és Mészáros Béla főszereplésével.

 

Tizenhárom és fél perc

Hegedűs Georgina filmje Trokán Nóra és Kovács Gergely főszereplésével. Tizenhárom és fél perc alatt minden megváltozhat. Szingliknek jó érzés nézni.

 

Játszótársak

Visky Ábel filmje Zsigmond Emőke és Nagy Zsolt főszereplésével 2014-ből. Nagyon erős film, egy Kundera-novella szabad feldolgozása, jó színészi alakításokkal és hiteles karakterekkel.

 

Numbers

Régi kedvencünk, Robert Holz rendezése, Dél-Koreában forgatták, de a rendező cseh, és ez nyerte a Daazo.com Visegrad Short Film Award díját 2012-ben. Némi angol nyelvtudás szükséges a felirathoz, ám megállíthatjuk a filmet és szótárazhatunk, érdemes. (Ugyan van felirat, de fontos a hang, ne kapcsolja ki senki!)

Numbers from Robert Hloz on Vimeo.

 

Újratervezés

Tóth Barnabás filmje Pogány Judit és Kovács Zsolt főszereplésével. Megnyerte a Friss Hús fesztivál közönségdíját 2013-ban, az AISFF közönségdíjat Szöulban, és a legjobb kisfilmnek járó díjat az indianapolisi fesztiválon. Egy időben nagyon népszerű volt a neten, de azért beválogattuk, mert még újranézve is hatásos. A végén az ember vagy sír vagy felhívja a szerelmét. Vagy legalább a szüleit.

 

Tünet

Kovács Gábor Attila rendezése, Börcsök Enikővel és Gálffi Lászlóval. Nagyon abszurd, jó humorú, ironikus és kedves film egyszerre, érdemes megnézni.

 

Megrekedve

Ujj Mészáros Károly (Liza, a rókatündér) Három történet a szerelemről című, 2009-es sorozatából a középső darab. A 39. Magyar Filmszemlén az Országos Diákzsűri különdíját kapta „A hétköznapok mikrovilágának részletgazadag, érzékletes ábrázolásáért”. Nem biztos, hogy értjük vagy átérezzük vagy hitelesnek tartjuk, de nyomot hagy.

Nyitókép: a Tünet c. kisfilmből, Börcsök Enikő, Gálffi László

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + tizenkilenc =

hirdetés