Ha színes virágszőnyegben szeretnél gyönyörködni tavasszal, ültess fürtös gyöngyikét! Tippek gondozáshoz

A fürtös gyöngyike (Muscari neglectum) egyszerűen gondozható, hagymás évelő. A 20-25 centi magas növény tavasz közepén nyitja illatos, kékeslila színű virágait, s bár kiterjedt területen mutat igazán jól, nevelhető cserépben, balkonládában is. A kertben néhány év leforgása alatt csodás virágszőnyeget képez. Ellenálló dísznövény, arra azonban figyelni kell, hogy minden része mérgező.

Ültetési ideje szeptember közepétől november közepéig tart. A késő őszi fagyok beállta előtt ajánlott eldugni a hagymákat a földbe, 5-8 centi mélyre, jó vízáteresztésű, laza talajba, lehetőleg ne szórványosan, hanem sűrűn, 8-10 centi távolságban egymás mellé, mert a kis növények szépsége így érvényesül igazán. Ültetés előtt komposztot vagy szerves trágyát célszerű forgatni a talajba. Ültetéskor azonban kerülni kell a trágyázást, mert rothadásnak indulhatnak a virághagymák. 

Mint arra Molnár Klaudia, az Út a kerthez blog szerzője felhívja a figyelmet: a fürtös gyöngyike a napos vagy félárnyékos helyet kedveli. Érdemes lombhullató fák vagy cserjék tövébe ültetni, mert ezek még nem árnyékolnak virágzás idején, ősszel azonban a földre hullott lombjukkal védik a hagymát a fagyoktól.

Ha tavasszal elvirágzik, a leveleit nem szabad levágni – hagyni kell elszáradni. A fürtös gyöngyike magról és fiókhagymákkal is szaporodik, ezért gyorsan terjed. Ha túl sűrűn helyezkednek el egymás mellett, idővel érdemes szétosztani a hagymákat: miután a levelei megsárgultak, kiszedhetők a hagymák a földből és leválaszthatók róluk az ún. sarjhagymák. Ezek egymástól legalább 8-10 centiméter távolságra elültethetők.

Fotók: Vári Edit

Forrás: 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

négy + 11 =

hirdetés