A hagyományos magyar tojásírás technikája lépésről lépésre

A húsvéti ünnepkör egyik legfontosabb eleme a húsvéti tojás, melynek elkészítésére mindenképpen érdemes időt szentelni. A hagyományos magyar tojásírás technikáját ismertetjük.

Szükséges eszközök

10-15 kifújt, vagy főtt tojás

méhviasz íróka (kézműves boltban beszerezhető)

néhány papírguriga tojásfesték

befőttes üvegek

Előkészületek

Akinek van kedve, az fújja ki a tojásokat, de egyszerűen a főtt tojásokat is lehet „írni”. Ha a tojásokat legalább egy óráig főzzük, akkor sokkal tartósabbak lesznek. A tojás kifújásán kívül, a tojások alapos megtisztítására és szárítására érdemes figyelni, valamint egy jó tojásfesték beszerzése is elengedhetetlen fontosságú.

Legjobbak a por alakú festékek, amit meleg vízben kell feloldani, hogy a színek alaposan kioldódjanak, majd ecettel vagy citromlével savanyítani. A festékkel csak akkor kezdjünk dolgozni, ha az teljesen meghűlt, mivel a meleg festék leoldja a viaszt a tojások felületéről!

A festéshez érdemes néhány megmaradt papírgurigát feldarabolni, amit aztán tojástartónak használhatunk. Ezekben a tojások egyenletesen tudnak majd száradni, a felesleges folyadék le tud csöpögni és a tojások nem lesznek foltosak.

Tipp

A tojásokat úgy a legkönnyebb kifújni, ha a felső lyukat kisebbre hagyjuk, az alsót meg 3-4-szer nagyobbra, akkor pár pillanat alatt ki is csusszan a tojás belseje a héjból!

 

Minták

Az írott tojások mintáiról sokan azt gondolják, hogy nagyon bonyolultak, vagy esetleg nincs kézügyességük hozzá. Ezek a minták nagy része szabályos geometrikus formákra épül, vagyis a tojás felszínét 8, vagy 16 egyenlő részekre osztják, amint pontoznak, vonalaznak, vagy apróbb mintával díszítik, vagyis ezek mind egyszerű és főként ismétlődő motívumok.

Nagyon sok szép mintát találhattok ezen az oldalon is, de kigyűjtöttem és megrajzoltam nektek a személyes kedvenceimet is.

Az írókázás

A méhviaszt egy konzervdobozban felolvasztjuk, majd addig hevítjük, amíg füstölni nem kezd, ekkor már elég forró a munkához. Az írókát beletesszük az olvadt méhviaszba, hogy a feje is átmelegedjen és magába szívja a viaszt. A tojásokat felületét a következő módon kezdjük el „írni”:

I. A tojásokat hosszában elfelezzük. A vonalat úgy húzzuk, hogy az írókát magunk felől toljuk, mert ekkor fogjuk látni, hogy milyen vonalat húzunk.

II. A megfelezett területet hosszában ismét megfelezzük.

III. A tojásokat keresztben is megfelezzük, így a tojást 8 egyenlő részre osztottuk.

IV. A kis 1/8-nyi területeket akár még egyszer elfelezhetjük, vagy egyesével kezdjük kitölteni a részmintákkal.

 

A festés és a viasz eltávolítása

Ha a tojások felületét „megírtuk”, akkor a tojásokat festékbe mártjuk. A kifújt tojások nem süllyednek maguktól a festékbe, így őket érdemes egy evőkanál és egy plusz dunsztos üveg segítségével beleszorítani a festékes üvegbe. A tojásokat kb. negyed óráig érdemes a festékben pihentetni, majd vegyük ki őket száradni a papírgyűrűre.

 

Ha a tojások megszáradtak, akkor jöhet a viasz eltávolítása. A tojásokat tegyük be pár percre egy papírtörlővel kibélelt tepsiben a kb. 100°C-ra beállított sütőbe. Ekkor a viasz megolvad és egyben letörölhető.

 

A tojásokat akkor lehet kivenni a sütőből, amikor már szinte „izzadni” kezdenek, vagyis szemmel látható, hogy a viasz olvad. Ekkor gyorsan töröljük át a tojások felületét egy papírtörlővel, így szép fényesek lesznek majd! Végezetül még pár percet hagyjuk pihenni a tojásokat a papírgyűrűkben, hogy teljesen lehűljenek.

Szöveg, fotók: Ildi KOKKI

ildiKOKKI profil

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × öt =

hirdetés