Hámán táska fehér, kakaós tésztából, mák-, lekvár, fehér csokis töltelékkel
Hámán tasaknak és Hámán fülének (ozné Hámánnak) is nevezik a népszerű héber süteményt, melyet jellemzően a háromnapos purim, azaz a sorsvetés ünnepén készítenek el. A tésztája finom, vékony, omlós, a töltelék pedig zamatos és bőséges; a háromszögletű kis táskákat többnyire mákkal vagy lekvárral töltik meg.
A purimról. Ezen az ünnepen a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére emlékeznek. Ezt a keresztény időszámítás kezdete előtt 450. körül történt eseményt Eszter könyve örökíti meg.
Hozzávalók (25-30 táskához)
30 dkg liszt
20 dkg vaj
9 dkg porcukor
2 evőkanál őrölt mandula
1 bourbon vaníliás cukor
1 kiskanál reszelt narancshéj
3 tojássárgája
csipet só
házi szilvalekvár, vagy nagyon sűrű baracklekvár
Elkészítés
A lisztet a porcukorral átszitáljuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót, a felkockázott hideg vajat, és a mandulát. Gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, hogy a vajnak ne legyen ideje felmelegedni. A tojást kissé felverjük, és a tésztához adjuk. Narancshéjat reszelünk bele, majd laza tésztát gyúrunk. Csak addig dolgozzunk vele, amíg összeáll, különben a tészta nem lesz omlós.
Ha elkészült, légmentesen lezárva fóliába tekerjük, és pár órára a hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Lisztezett munkalapon 3-4 milliméter vastagra nyújtjuk a tésztát, majd egy 6-7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle.
Minden kör közepére kiskanálnyi tölteléket teszünk. A kör széleit három irányból behajtjuk, háromszög formájúra; a kis táskák belsejéből kikandikál a töltelék. A tészta széleit erősen megnyomkodjuk, hogy sütemény pereme ne nyíljon ki sütés közben.
Aranyszínűre sütjük, sütési idő 15-18 perc. Omlós, illatos csodát kapunk, melyre fátyolnyi porcukort szórhatjuk. Készülhet mákos, vagy diós, esetleg pisztáciás töltelékkel is – én a bejgli töltelékét használom. Légmentesen tárolva, sokáig élvezhető marad.
Kakaós tésztával is elkészíthetjük
Hozzávalók a kakaós omlós tésztához (25-30 táskához)
30 dkg liszt
20 dkg vaj
9 dkg porcukor
3 tojássárgája
1 bourbon vaníliás cukor
1 evőkanál narancslé
1 kávéskanál reszelt narancshéj
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 kiskanál sütőpor
csipetnyi só
(Elkészítése a fenti leírás szerint.)
Készíthetünk fehér csokoládés tölteléket is, ha egy kis újdonságra vágyunk!
Hozzávalók fehér csokoládés töltelékhez
1 dl zsíros tejszín
25 dkg fehér csokoládé
5 dkg őrölt mandula vagy sózatlan pisztácia
Elkészítés
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét, hozzákeverjük a tejszínt, végül az őrölt mandulát. Sűrű masszát kapunk. Hűtőbe tesszük. Teljesen ki kell hűlnie! A töltésnél úgy adagoljuk, mint a lekvárt. Kakaós tésztában mutat igazán jól!
Recept: Tuska Margó, by Margo
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.