Hámán táska fehér, kakaós tésztából, mák-, lekvár, fehér csokis töltelékkel

Hámán tasaknak és Hámán fülének (ozné Hámánnak) is nevezik a népszerű héber süteményt, melyet jellemzően a háromnapos purim, azaz a sorsvetés ünnepén készítenek el. A tésztája finom, vékony, omlós, a töltelék pedig zamatos és bőséges; a háromszögletű kis táskákat többnyire mákkal vagy lekvárral töltik meg. Pénteki receptfelelősünk, Margó beavat minket a készítési folyamatba.

A purimról. Ezen az ünnepen a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére emlékeznek. Ezt a keresztény időszámítás kezdete előtt 450. körül történt eseményt Eszter könyve örökíti meg.

Hozzávalók (25-30 táskához)

30 dkg liszt

20 dkg vaj

9 dkg porcukor

2 evőkanál őrölt mandula

1 bourbon vaníliás cukor

1 kiskanál reszelt narancshéj

3 tojássárgája

csipet só

házi szilvalekvár, vagy nagyon sűrű baracklekvár

Elkészítés

A lisztet a porcukorral átszitáljuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót, a felkockázott hideg vajat, és a mandulát. Gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, hogy a vajnak ne legyen ideje felmelegedni. A tojást kissé felverjük, és a tésztához adjuk. Narancshéjat reszelünk bele, majd laza tésztát gyúrunk. Csak addig dolgozzunk vele, amíg összeáll, különben a tészta nem lesz omlós.

Ha elkészült, légmentesen lezárva fóliába tekerjük, és pár órára a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Lisztezett munkalapon 3-4 milliméter vastagra nyújtjuk a tésztát, majd egy 6-7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle.

Minden kör közepére kiskanálnyi tölteléket teszünk. A kör széleit három irányból behajtjuk, háromszög formájúra; a kis táskák belsejéből kikandikál a töltelék. A tészta széleit erősen megnyomkodjuk, hogy sütemény pereme ne nyíljon ki sütés közben.

Aranyszínűre sütjük, sütési idő 15-18 perc. Omlós, illatos csodát kapunk, melyre fátyolnyi porcukort szórhatjuk. Készülhet mákos, vagy diós, esetleg pisztáciás töltelékkel is – én a bejgli töltelékét használom. Légmentesen tárolva, sokáig élvezhető marad.

Kakaós tésztával is elkészíthetjük

Hozzávalók a kakaós omlós tésztához (25-30 táskához)

30 dkg liszt

20 dkg vaj

9 dkg porcukor

3 tojássárgája

1 bourbon vaníliás cukor

1 evőkanál narancslé

1 kávéskanál reszelt narancshéj

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

1 kiskanál sütőpor

csipetnyi só

(Elkészítése a fenti leírás szerint.)

Készíthetünk fehér csokoládés tölteléket is, ha egy kis újdonságra vágyunk!

Hozzávalók fehér csokoládés töltelékhez

1 dl zsíros tejszín

25 dkg fehér csokoládé

5 dkg őrölt mandula vagy sózatlan pisztácia

Elkészítés

Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét, hozzákeverjük a tejszínt, végül az őrölt mandulát. Sűrű masszát kapunk. Hűtőbe tesszük. Teljesen ki kell hűlnie! A töltésnél úgy adagoljuk, mint a lekvárt. Kakaós tésztában mutat igazán jól!

étvágyat kívánok!

Tuska Margó

 

By Margó a Facebookon

By Margó

 

Ajánló

Édes szívek | Kreatív gasztroajándékok Margótól

Vörösáfonyás-csokis
keksz

Mille-feuille citromos mascarpone krémmel, kék áfonyával

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − 8 =

hirdetés