Hamburger házilag. Ötletek, receptek burger bucihoz, húspogácsához, feltéthez

hamburger600

Egy jól elkészített burger valódi kulináris élményt jelent. A grillezett, fűszerezett húsok, friss zöldségek, szószok, feltétek variációiból kiadós, ízletes hamburgereket készíthetünk.

Szezámmagos puffancs (Molnár Ági receptje alapján)

Hozzávalók

900 g finomliszt

4 ek cukor

3 tk só

30 g friss élesztő

350 ml tej

190 g joghurt

80 g olaj

+ 1 tojás

szezámmag

Elkészítés

A lisztet, cukrot, sót keverjük össze, majd szitáljuk a keverőtálba. A tejet langyosítsuk meg, keverjük bele a joghurtot, az olajat és az élesztőt.

Adagoljuk hozzá a száraz összetevőket. Géppel vagy kézzel dolgozzuk jól össze a tésztát, majd dagasszuk.

A kész tésztát takarjuk le, és hagyjuk kelni 1,5-2 óráig.

A tésztát vágjuk kb. 15 egyenlő darabra, és formázzunk bucikat belőlük. (A kezünkben tartva a tésztát forgassuk az óramutató járásával egyezően, közben a széleit gömbölyítsük.)

A bucikat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a felvert egész tojással és szórjuk meg szezámmaggal. (A két tepsire való adagot egyszerre süthetjük ki.)

A hideg sütőt permetezzük meg vízzel, a tepsiket tegyük a sütőbe és a bucikat itt hagyjuk még kelni fél óráig. Kelesztés után vegyük ki a tespiket, a sütőt melegítsük elő 200 fokra, majd süssük aranybarnára 180-as hőfokon a bucikat. Sütési idő sütőtől függően 10-15 perc.

Klasszikus hamburger 

Húspogácsa 4 személyre – hozzávalók

600 g darált marhahús

frissen őrölt bors

1 száraz zsemle

kb. 120 ml langyos tej

1 vöröshagyma finomra kockázva

2 tojás

3 ek apróra vágott piros paprika (vagy 1 ek őrölt piros paprika)

1 csipet őrölt csili

1 tk szárított kakukkfű

1 tk szárított rozmaring

Feltéhez

4 salátalevél, 2 savanyú uborka, 4 paradicsom, 4 szelet gouda sajt, 4 tk majonéz, 4 tk ketchup

Elkészítés

A zsemlét kockázzuk fel, áztassuk tíz percre a tejbe, majd nyomkodjuk ki. A fűszerek kivételével minden hozzávalót tegyünk egy tálba és alaposan keverjük el, majd ízlés szerint fűszerezzük.

Az így kapott masszából vizes kézzel formázzuk négy húspogácsát, melyeket mindkét oldalukon 3-4 percig süssünk. 

Hamburger összeállítása

Vágjuk félbe a bucikat, a vágási felületüket rövid ideig pirítsuk. A salátaleveleket mossuk meg, csepegtessük le róla a vizet. Az uborkát vékonyra szeleteljük fel. A megmosott paradicsomot szeleteljük vékonyra, távolítsuk el a szárrészét. A félbevágott zsemle alsó részébe tegyünk egy-egy salátalevelet, uborkaszeleteket, a hamburgerpogácsát, egy-egy szelet sajtot és a paradicsomszeleteket. Mindegyikre tegyünk 1 tk ketchupot és majonézt, és helyezzük a tetejére a buci felső részét.

A klasszikus hamburgert különböző feltétekkel tehetjük változatossá.

Cézársalátás burger – feltét hozzávalók

1 római saláta (vagy jégsaláta)

2 keményre főtt tojás

4 ek majonéz

2 ek tejföl

5 dkg reszelt parmezán

só, frissen őrölt bors

Tisztítsuk, mossuk meg a salátát, csepegtessük le róla a vizet, majd vágjuk vékony csíkokra. A főtt tojásokat szeleteljük fel, tegyük félre. Egy kis tálban keverjük össze a majonézt, a tejfölt, a parmezánt, sózzuk, borsozzuk.

A félbevágott – vágott felükön megpirított – hamburgerzsemlére kenjük a majonézes krémet, erre tegyük a salátát, majd a hamburgerhúst, ismét salátát, majd krémet. Ezután a szeletelt tojást, majd a zsemle felső részét.

Kiadványajánló

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + 3 =

hirdetés