Hamburger házilag. Ötletek, receptek burger bucihoz, húspogácsához, feltéthez
Egy jól elkészített burger valódi kulináris élményt jelent. A grillezett, fűszerezett húsok, friss zöldségek, szószok, feltétek variációiból kiadós, ízletes hamburgereket készíthetünk.
Szezámmagos puffancs (Molnár Ági receptje alapján)
Hozzávalók
900 g finomliszt
4 ek cukor
3 tk só
30 g friss élesztő
350 ml tej
190 g joghurt
80 g olaj
+ 1 tojás
szezámmag
Elkészítés
A lisztet, cukrot, sót keverjük össze, majd szitáljuk a keverőtálba. A tejet langyosítsuk meg, keverjük bele a joghurtot, az olajat és az élesztőt.
Adagoljuk hozzá a száraz összetevőket. Géppel vagy kézzel dolgozzuk jól össze a tésztát, majd dagasszuk.
A kész tésztát takarjuk le, és hagyjuk kelni 1,5-2 óráig.
A tésztát vágjuk kb. 15 egyenlő darabra, és formázzunk bucikat belőlük. (A kezünkben tartva a tésztát forgassuk az óramutató járásával egyezően, közben a széleit gömbölyítsük.)
A bucikat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a felvert egész tojással és szórjuk meg szezámmaggal. (A két tepsire való adagot egyszerre süthetjük ki.)
A hideg sütőt permetezzük meg vízzel, a tepsiket tegyük a sütőbe és a bucikat itt hagyjuk még kelni fél óráig. Kelesztés után vegyük ki a tespiket, a sütőt melegítsük elő 200 fokra, majd süssük aranybarnára 180-as hőfokon a bucikat. Sütési idő sütőtől függően 10-15 perc.
Klasszikus hamburger
Húspogácsa 4 személyre – hozzávalók
600 g darált marhahús
só
frissen őrölt bors
1 száraz zsemle
kb. 120 ml langyos tej
1 vöröshagyma finomra kockázva
2 tojás
3 ek apróra vágott piros paprika (vagy 1 ek őrölt piros paprika)
1 csipet őrölt csili
1 tk szárított kakukkfű
1 tk szárított rozmaring
Feltéhez
4 salátalevél, 2 savanyú uborka, 4 paradicsom, 4 szelet gouda sajt, 4 tk majonéz, 4 tk ketchup
Elkészítés
A zsemlét kockázzuk fel, áztassuk tíz percre a tejbe, majd nyomkodjuk ki. A fűszerek kivételével minden hozzávalót tegyünk egy tálba és alaposan keverjük el, majd ízlés szerint fűszerezzük.
Az így kapott masszából vizes kézzel formázzuk négy húspogácsát, melyeket mindkét oldalukon 3-4 percig süssünk.
Hamburger összeállítása
Vágjuk félbe a bucikat, a vágási felületüket rövid ideig pirítsuk. A salátaleveleket mossuk meg, csepegtessük le róla a vizet. Az uborkát vékonyra szeleteljük fel. A megmosott paradicsomot szeleteljük vékonyra, távolítsuk el a szárrészét. A félbevágott zsemle alsó részébe tegyünk egy-egy salátalevelet, uborkaszeleteket, a hamburgerpogácsát, egy-egy szelet sajtot és a paradicsomszeleteket. Mindegyikre tegyünk 1 tk ketchupot és majonézt, és helyezzük a tetejére a buci felső részét.
A klasszikus hamburgert különböző feltétekkel tehetjük változatossá.
Cézársalátás burger – feltét hozzávalók
1 római saláta (vagy jégsaláta)
2 keményre főtt tojás
4 ek majonéz
2 ek tejföl
5 dkg reszelt parmezán
só, frissen őrölt bors
Tisztítsuk, mossuk meg a salátát, csepegtessük le róla a vizet, majd vágjuk vékony csíkokra. A főtt tojásokat szeleteljük fel, tegyük félre. Egy kis tálban keverjük össze a majonézt, a tejfölt, a parmezánt, sózzuk, borsozzuk.
A félbevágott – vágott felükön megpirított – hamburgerzsemlére kenjük a majonézes krémet, erre tegyük a salátát, majd a hamburgerhúst, ismét salátát, majd krémet. Ezután a szeletelt tojást, majd a zsemle felső részét.
Kiadványajánló
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.