Hangold magad pozitívra! 30 napos önreflexiós gyakorlat. 5 dolog, amiért mindennap megdicsérheted magad

Sokan sokféle kihívást kezdeményeznek az online térben (például zárt Facebook csoportokban), ezek jellemzően 30 napra szólnak. Főleg életmód jellegű kihívásokról (vállalásokról) van szó, melyek célja az alakformálás, a fogyás, a tudatos(abb) étkezés, az egészségesebb életmódra való ráhangol(ód)ás. Gyakorlati szinten: a testmozgás beiktatása a mindennapokba, a cukros, lisztes ételek elhagyása vagy a napi 3 liter víz elfogyasztása stb. A 30 napos kihívások előnye, hogy belátható időre szólnak, vagyis látni a végét, ami megnyugtatólag hat, hisz’ a kihívás ideje alatt önmagunkat, a gyengeségeinket kell legyőznünk, napról napra. Az áldásos hatásokat ugyanakkor elég hamar, akár már pár napon is lehet érzékelni, ami elég erős motiváció; nem ritka, hogy a kihívások valós életmódváltást indítanak el. Van tehát érdemi hasznuk.

Elfogadást segítő, pozitív szemléletre hangoló gyakorlat

5 dolog, amiért ma megdicsérhetem magam

Ha szeretnéd a gondolkodásod pozitívra hangolni, kezdj bele ebbe a „kihívásba” – önreflexiós gyakorlat. Az önbecsülés és pozitív látásmód fontos része, hogy tudd felismerni, tudatosítani és értékelni a napi apró örömöket, kis sikereket, eredményeket (vagy akár csak azt, hogy aznap szerencse vagy éberség folytán megúsztál valamit). Tudd értékelni, ha valamit jól oldottál meg! Tudd értékelni, ha egy helyzetet jól kezeltél.

Ha tudatosan figyelsz a pozitívumokra, minden napban találhatsz jutalomélményt, olyan napokon is, amikor látszólag nem történik semmi…

Miért hatásos ez a gyakorlat? Azért, mert egy idő után áthangol. A jóra leszel kihegyezve.

Ha negatívan állsz magadhoz, s inkább az elégedetlenség jellemez, mint az elégedettség, fontos, hogy ezen csiszolj, mert a negativizmus a világhoz, embertársaidhoz való hozzáállásodra is rányomja a bélyegét. Amíg magaddal nem vagy kibékülve, nem tudsz őszintén, szívből értékelni másokat. Önmagad elfogadásán keresztül vezet az út mások elfogadásához és mások értékeléséhez.

Érdekel a kihívás? Vágj bele!

Nyiss jegyzetfüzetet a napi 5 dicséret feljegyzéséhez (az okostelefonodon is jegyzetelhetsz), vagy ha tetszik, használd az alábbi jegyzetlapokat. Minden nap jegyezz fel 5 olyan dolgot legalább 30 napon keresztül, amiért megérdemled magadtól a dicséretet.

A nyomtatható jegyzetlapokhoz a cikk végén találod a letöltő linkeket.

Nyomtatható jegyzetlap 1

Nyomtatható jegyzetlap 2

Nyomtatható jegyzetlap 3

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × egy =

hirdetés