Harcsapaprikás sós-kapros vargabélessel
A harcsapaprikást általában túrós csuszával kínálják, de sós-kapros vargabéles is készíthető mellé körítésként. Györgyi receptje.
Hozzávalók
A harcsapaprikáshoz
1 kg harcsafilé
2 nagy vöröshagyma
2 paprika
2 paradicsom
1 nagy pohár tejföl
apróra vágott kapor (mirelit vagy szárított kapor is jó hozzá)
1 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika ízlés szerint
1 ek liszt
2-3 dl víz
kevés étolaj
A vargabéleshez
50 dkg túró
1 csomag vékony spagetti v. cérnametélt
6 réteslap
2 tojás
2-3 evőkanál tejföl
só, bors ízlés szerint
olvasztott vaj a kenegetéshez
Elkészítés
A vöröshagymát, a paprikát és a paradicsomot vágjuk apró kockákra.
A hagymát fonnyasszuk meg az olajon, majd adjuk hozzá a paprikát és paradicsomot. Készítsünk lecsós alapot: sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, majd adjuk hozzá a kaprot.
Ha puhára főtt, öntsük fel 2-3 deci vízzel, forraljuk fel, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát.
A tejfölben keverjük csomómentesre a lisztet, és öntsük az alaphoz (habarjuk).
A harcsát kockázzuk fel, és adjuk a forrásban lévő lecsóhoz. Három-négy percig forraljuk, majd kapcsoljuk ki a főzőlapot/tűzhelyt. (A harcsát nem szabad sokáig főzni, mert szétesik.)
Készítsük el a vargabélest. A tésztát főzzük meg. A túróhoz keverjük a két tojás sárgáját és a tejfölt, majd a kifőtt tésztát.
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá és finom mozdulatokkal keverjük össze a túrós tésztával.
Egy kisebb tepsit vagy tortaformát béleljünk ki három réteg – rétegenként olvasztott vajjal megkent – réteslappal.
Terítsük rá a túrós tésztát, majd fedjük be a bevajazott réteslapokkal.
180 fokos előmelegített sütőben süssük szép pirosra.
A vargabélest célszerű előre elkészíteni, mivel melegen nehéz szépen szeletelni.
Tejföllel és friss kaporral tálaljuk.
Recept, fotók: B. Csánk Györgyi – Csak mert szeretem kreatív gasztroblog
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hasonló recept
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.