Citromsárga konténerekben gyűjtik a használt sütőolajat. Egyre több óvoda és iskola csatlakozik a gyűjtőpontokhoz

A természet nem a vagyontárgyunk:
úgy kell átadnunk gyermekeinknek, ahogy kaptuk.
(Oscar Wilde)

Szalagos fánk, rántott hús, hasábburgonya – néhány közkedvelt étel, melyek sütéséhez étolajat (zsírt vagy más növényi olajat) használunk. Maradjunk csak a leggyakrabban használt napraforgó olajnál! Relatíve alacsony égéshője miatt hamar elhasználódik – ahogy mondani szokás, elfárad -, cserélni kell. A sütés folyamán bomlástermékek halmozódnak fel, a zsiradék kellemetlen szagú lesz, habos, az íze keserű, az edény alján pedig égett anyagok rakódnak le. A tönkrement a sütőolajat nem szabad tovább használni! Nem lehet feljavítani, friss olajjal sem ajánlott felhígítani, mert a káros bomlástermékek túlnyomó része benne marad. Nemcsak emberi fogyasztásra, de állatok etetésére sem alkalmas.

Veszélyes hulladék

A használt sütőolajat ne öntsd a lefolyóba és ne tedd a szemetesbe!

Évtizedekkel ezelőtt, az angol vécék elterjedésével vált általános gyakorlattá a sütőolaj csatornába juttatása – egyszerűen kiöntötték a mosogatóba vagy lehúzták a vécén. Sokan még mindig ezt a kényelmes megoldást választják, pedig a sütőolaj rendkívül káros a környezetre. Nehezen lebomló anyag, ami egyrészt nagyon megterheli a szennyvíztisztítókat, másrészt veszélyezteti az élővilágot, károsítja a környezetet, akár a földbe, akár az élővizekbe kerül. 

A műanyag-, papír-, üveg- és fémhulladék mellett lehetőség van a használt háztartási olaj elkülönített gyűjtésére is! A lakossági használt étolaj biodízelként újrahasznosítható.

A magyarok egy év alatt mintegy 50 ezer tonna olajat használnak el étkezési célra, sütéshez, főzéshez. A háztartásokban, vendéglátó egységekben, intézményekben stb. összegyűlt használt sütőolaj leadható a kijelölt MOL benzinkutakon, ahonnét a Biofilterhez kerül hasznosításra. Országosan jelenleg több mint 350 töltőállomáson adható le elhasznált étolaj.

Lakossági hulladékudvarokban is átveszik a használt sütőolajat a flakonjával együtt. A fáradt sütőolajat nagyobb flakonban célszerű leadni (a kijelölt benzinkutakon van külön erre a célra rendszeresített flakon) vagy műanyag kannában. A budapesti hulladékgyűjtő udvarok listája >>

Közintézmények és köznevelési intézmények (óvodák, iskolák) sora is csatlakozott a szelektív gyűjtéshez, érdemes élni a lehetőséggel! Feltűnő sárga konténerek (kukák) jelzik a gyűjtőpontokat. 

Az olaj nemcsak veszélyes hulladék, de egyben tűzveszélyes anyag is, ezért a gyűjtése/tárolása fokozott figyelmet igényel!

 

Több cég foglalkozik ma már gyűjtéssel, köztük a biofilter.hu.

Általános szempontok gyűjtéshez: a használt sütőolajat kizárólag jól záródó PET palackban lehet elhelyezni. A sárga konténerekbe kizárólag az alábbi anyagok dobhatók be: vaj, zsír, margarin, romlott- és lejárt étolajok, használt sütőolaj és sütőzsír, pácolásból visszamaradt zsiradékok. Nem kerülhet a gyűjtőbe majonéz, egyéb szósz, dresszing, élelmiszerhulladék, motorolaj, gépzsír, ásványi olaj, kenőolaj, kommunális hulladék.

Egyes élelmiszerboltok is átveszik a használt sütőolajat, de előzetesen érdemes tájékozódni a feltételekről. A Coop például kizárólag 1 literes kiszerelésű flakonban veszi át az olajat, és egy alkalommal legfeljebb 5 liter olaj adható le.

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + 1 =

hirdetés