Hasznos tippek kerti tó telepítéséhez

A bruttó 50 m3-nél nem nagyobb térfogatú, vagy a 1,5 méternél nem mélyebb magánhasználatú kerti tó szakhatósági engedély nélkül építhető. A kerti tavacska látványa nagy öröm a tulajdonosoknak, ám a házilag kivitelezett tó sok bosszúság forrása. A kontár munka hibáit utólag nehéz és költséges helyrehozni. Összefoglaltuk a tóépítéssel kapcsolatos tudnivalókat.

Egy általunk megkérdezett szakember szerint sokan úgy gondolják, hogy kerti tavat építeni nagyon egyszerű, főleg ha van elég terület. Azonban az elhamarkodottságnak maguk a tulajdonosok, és a szakcégek is megisszák a levét, mert akkor hívják őket házhoz, ha baj van: a tó bűzlik, algásodik, habzik, kezelhetetlen.

Hogy megfelelőek lesznek-e a tó életfeltételei, az a technikai kivitelezésnél, sőt, már a tómeder helyének kijelölésekor és méretezésekor eldől.

Minél kisebb egy tó, annál problémásabb a fenntartása. A kisebb víztömeg könnyen felmelegedik, a víz oxigéntartalma csekély, ezért a baktériumok nem tudják lebontani az iszapot. A vízi növényeket „megfojtják” a lebegő és fonalas algák, a gyönyörű tavirózsák helyett vattaszerű algacsomók úszkálnak a felszínen.

Ideális kerti tóról akkor beszélhetünk, ha megközelíti a természetes tavak ismérveit. Tévhit, hogy minél nagyobb egy tó, annál többe kerül. A szakértő szerint legalább 15 négyzetméteres (5×3 méteres), minimum 80 centi mély tóban érdemes gondolkodni, de a vízmélység az 1-2 métert is elérheti.

Előírás, hogy a tó és a kerítés között minimum 3 méteres távolság maradjon. Fontos, hogy a tó egyik oldala könnyen megközelíthető legyen, ezért célszerű legalább 5 méteres munkaterületet szabadon hagyni. Tavat a földben „futó” csatorna-, víz-, és elektromos hálózat fölé nem szabad telepíteni.

A medret geotextiliával – többnyire homokkal – bélelik ki, s erre kerül a fólia, melyből a professzionális ugyan drága, de átlag 20 év garanciát adnak rá a gyártók.

A tóépítés másik fontos pontja a megfelelő növénytelepítés, mellyel kiegyensúlyozott életfeltételeket lehet elérni. Az oxigént termelő mélyvízi növények különösen fontosak, de mellettük a közép vízmélységű, és a sekélyvízi növényfajták telepítése is szükséges. A tó partján – az uralkodó széliránnyal ellentétes oldalon – kaviccsal feltöltött, növényekkel beültetett mocsári zónát kell kialakítani.

Kerti tó építéshez az ősz és a tavasz egyaránt ideális időszak. Az őszi telepítés előnye, hogy a beültetett növények gyökérzete tavaszra megerősödik, így kora nyárra már teljes szépségében „pompázik”.

A kerti tavakat jellemzően vezetékes vízzel töltik fel. A vízutánpótlásról célszerű 10-14 naponta gondoskodni. Ha a lehetőség adott, akár a kútból is feltölthetjük, de a gyűjtött csapadékvíz is megfelelő. Abban az esetben, ha halak úsznak tavunkban, akkor a tetőről lezúduló kémiai anyagoktól szennyezett esővíz azonban ártalmas lehet.

Halakat (aranyhalakat, koikat, keresztezett ivadékokat stb.) csak azoknak érdemes telepíteniük, akik vállalni tudják az ezzel kapcsolatos teendőket, a rendszeres etetést, a halürülék eltávolítását. 15-20 köbméteres tó esetében az ajánlott minimális egyedszám 50-100. S a szaporulat miatt máris újabb feladat vár a tulajdonosokra, a „felesleges” halak áttelepítéséről is gondoskodni kell.

 

Fotók: desktop nexus, living pool, landscape desing

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 − öt =

hirdetés