Házi cselédként élő nők? Újragondoltuk a tavaszi nagytakarítást, éljen az egyenjogúság!

Tavaszi nagytakarításhoz kaptunk gyakorlatias tippeket Rendteremtőtől. Praktikus bejegyzésnek indult, de arra a következtetésre jutottam, hogy a vehemens olvasói reakciók miatt érdemes újragondolni nőjogi szempontok szerint a tavaszi megújulás, a húsvéti készülődés kérdéskörét.

Kezdjük az olvasók észrevételeivel.

Nem arra kéne inkább rávenni a cselédként élő nőket, hogy annyi munkát delegáljanak a családtagoknak, amennyit csak lehet, és ők maguk ne rokkanjanak meg egy egyedül végigvitt nagytakarításban, plusz húsvéti készülődésben?

Az az alapvető, hogy egy gazdasági közösségben, mint a család, közösen viseljük a terheket és húzzuk a hasznokat. Én takarítok, ő ablakot tisztít, a harmadik ha van, összeszedi a kutyaszart a kertből. 1959 elmúlt, kedves blogger.

***

Ebből is látható, hogy a háztartás tavaszi megújítása nem tréfadolog, komolyan felveti az egyenjogúsági kérdéseket, ezért igyekeztem az eredeti cikket nőjogi szempontok szerint újragondolni. (Ha van elég pénzed az egyenjogúságra, hivatásosra – háztartási alkalmazottra, takarítócégre – bízhatod ezeket a feladatokat.)

Kezdjük az elején! Fogj egy szemeteszsákot, járj körbe a lakásban, nézz szét minden helyiségben, és gyűjts össze 70 dolgot, amitől már rég meg kellett volna válnod.

Nyilván nem pontosan 70 dolgot kell kidobni, összegyűjthetünk 71 vagy 69 holmit is. Fontos, hogy a családtagok együtt gyűjtögessék össze a háztartásban feleslegessé vált ingóságokat – így nem sértjük meg a másik önrendelkezési és személyiségi jogait. Családi program gyanánt – közösen elkészített kávé. tea, süti mellett – beszélgethetünk is arról, hogy mit miért kellene kidobni. 10 letölthető mentőkérdés >>

Az összegyűjtött holmik elszállításából lehetőség szerint a legeslegerősebb családtag vegye ki a részét, nőjogi szempontból fontos kitétellel, hogy ez a családtag férfi legyen. (Ha nincs hadra fogható férfi, nőjogi szempontból máshogyan kell megoldani.)

Tavaszi rendrakás. Ez nyilván azt akarja jelenteni, hogy a téli holmik lassan mehetnek a sufniba, a tavaszi, nyári holmik pedig előkerülhetnek a szekrények mélyéről. Nőjogi megközelítésben kényes ügy, de megpróbálhatjuk ezt a feladatot is a férfira bízni. Meg fogja érteni, hogy a meleg ruhák, a bundás cipők, és minden más téli cucc makulátlan állapotban, illatosan szeretné bevárni a következő telet – megfelelően elhelyezve a megfelelő helyen.

Mivel (állítólag) minden sikeres férfi mögött áll egy nő, álljunk mögötte, mialatt a gardróbban rendezkedik.

Nagytakarítás. Ez az igen összetett műveletsor igényli nőjogi tekintetben a legalaposabb intézkedéseket. Először is közösen írjuk össze a feladatokat, vegyük sorra, hogy a közös bevételből mi mindent kell beszerezni. A legjobb, ha együtt vásárolunk be – megtisztulást segítő tavaszi program. Közös szusszanás után közösen takarítsuk ki az összes helyiséget, mindenki azt a feladatot vállalja magára, amihez a legjobban ért, amiben a legügyesebb…khm. Ha ennél a pontnál elakadnánk, gondoljunk arra, hogy jó pap is holtig… és gyakorlat teszi a mestert.

Ablakmosás, ágyneműcsere, porszívózás, szőnyeg- és bútortisztítás, vízkőoldás… Szavazzunk bizalmat a férfinak, fontos hogy érezze, minden helyzetben szükségünk van rá.

Ha már elég magabiztos, nyomtassuk ki neki ezt >>

S máris megérkeztünk az eredeti összeállítás legvitatottabb pontjához: “Ha egyedül takarítasz, és a többi családtag inkább csak hátráltatna, szervezz nekik valami programot, hogy ne legyenek láb alatt. Érdemes előre főzni, hogy a takarítás napján ne arra menjen el az idő, hogy még ebédet is készíts.” Mivel nem egyedül takarítasz, hanem közösen, felesleges programot szervezned. Amíg takarítotok, a gyerekek szépen eljátszanak a szobájukban, ha egyedül van, szépen eljátszik magában. Főzni felesleges, a közös pénzetekből rendelhettek pizzát. 

A húsvéti menüt időben és közösen állítsátok össze, az ünnepi programokat előre gondoljátok ki. A húsvéti bevásárláshoz hasznos lehet ez a nyomtatható lista >>

Már csak abban kell dűlőre jutni nőjogilag, hogy ki süssön-főzzön húsvétkor, ki fesse meg a tojásokat, ki kit locsoljon meg. A legjobb, ha mindenki főz vagy senki sem. Mindenki mosogasson el, és ami a legfontosabb: mindenki szeressen mindenkit :)

Kapcsolódó összeállítás

NEM ajánlott szakirodalom

Bakos Zoltán: A helyes asszonytartás

Ha azt hiszed, hogy ez a könyv nőpárti társadalom-paródia, csalódni fogsz. A szerző véresen komolyan gondolja mindazt, amit ún. helyes asszonytartás címén összehord.

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 9 =

hirdetés