Friss, finom, gazdaságos: házi készítésű kukoricatortilla
Szendvicshez vagy chipshez fél óra alatt készíthetünk tortilla lapokat kukorica- és búzalisztből vagy csak búzalisztből. Így frissen fogyaszthatjuk, a házi változat nem tartalmaz adalékanyagokat, és sokkal gazdaságosabb megsütni, mint készen venni.
Hozzávalók 6-8 darabhoz
15 dkg búza finomliszt
15 dkg kukoricaliszt
5 ek étolaj
1 csapott tk só
fél tasak sütőpor
2 dl langyos víz
Elkészítés
A kétféle lisztet szitáljuk keverőtálba, keverjük hozzá a sót és a sütőport, majd adjuk hozzá az olajat és több részletben a langyos vizet. Gyúrjuk egyneművé – viszonylag lágy, rugalmas tésztát kapunk. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától, nem ragad a kézhez.
Hagyjuk a tésztát 20-30 percig pihenni, majd szakítsunk belőle kisebb részeket, melyekből kb. 5 centis golyót tudunk formálni. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk a lehető legvékonyabbra, 1-1,5 milliméteresre, majd emeljük át a felhevített palacsintasütőbe. (A palacsintasütőbe nem kell zsiradék.) Süssük meg mindkét oldalát, ügyelve arra, hogy a tészta keményedjen meg, hajlítható maradjon (épp csak kezdjen pirulni).
Felhasználhatjuk tortilla tekercshez, quesadillához, akár tortilla chipset is készíthetünk belőle.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.