Mozaik házszámok

Nemcsak színes mozaiklapokból, hanem törött poharakból és tányérokból is készíthetők egyszerű mozaikképek, akár házszámtábla is. A mozaik alapja lehet egy egyszerű falap, vagy tálca – erre kell felkenni 2-3 milliméteres vastagságban a ragasztót – por alapú és szilikonos csemperagasztó is megfelelő hozzá -, majd a ragasztóba belenyomkodni a mozaiklapokat.

A házszámot kiadó mozaiklapokat ez esetben üvegvágóval vágták formára – haladó szint

Célszerű több részletben elkészíteni a mozaikot, kisebb felületre felvinni a ragasztót, hogy ne kössön meg idő előtt. Könnyebb a munka, ha a képet papíron előre megtervezed, jelölve, melyik szín hova kerüljön, s persze magát a motívumot – jelen esetben a számokat – is jó előre felskiccelni. Ha por alapú csemperagasztót használsz, kirakás előtt hurkapálcával a ragasztóba is felrajzolhatod a kívánt mintát.

Kreatív házszám – ilyen látványos kompozíciók is készülhetnek mozaiktechnikával
Fotók: etsy.com, flickr.com

A kreatív boltokban, mozaikforgalmazóknál beszerezhető 2×2 centis színes mozaiklapokkal könnyű dolgozni. Mi a dolgod vele? Helyezz egy maréknyi mozaiklapot a konyharuha közepébe, fogd össze, és kemény felületen – például gyúródeszkán – törd össze a lapokat kalapáccsal. Így kapsz szabálytalan, törött mozaiklapokat. Törött poharakat, tányérokat is hasznosíthatsz mozaikképhez, ez esetben ugyanígy alkalmazhatod a ‘kalapácsos’ módszert, de nagyon védőkesztyű nélkül ne állj neki, balesetveszélyes. A törött lapocskákkal is óvatosan dolgozz, könnyen megvághatod az ujjadat.

Ha a mozaiklapok a helyükre kerültek, hagyd száradni, majd jöhet a fugázás, a rések kitöltése. Színes fugával látványos kompozíciók hozhatók létre. Fehér fugával is dolgozhatsz, amit száradás után temperával színezhetsz. A mozaik házszám elkészítése mindössze 1-2 órás művelet – nem igényel különösebb rutint. A sikerélmény garantált!

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + tizennyolc =

hirdetés