Bye-bye Hello Wood! Építészeti dizájn alkotótábor Csórompusztán

Negyedik alkalommal adott otthon a Veszprém megyei Csórompuszta a Hello Wood alkotótábornak. Festői Balaton-felvidéki környezetben a művészet, dizájn, építészet elkötelezett, ismert szakemberei diákokkal társulva ismét látványos installációkat alkottak szűk egy hét alatt – többnyire fából. Tizenegy objektum született, ezek egy része a Sziget Fesztiválon is látható lesz majd.

 

Égbolt, szél, zene, tűz, kocsma, asztal: néhány azon dolgok közül, amelyek kohéziós szerepet töltenek be egy közösség életében – mondják a Hello Wood idei workshopvezetői. Közülük ketten, Tomasz Szponar, Bartłomiej Skowronek a lengyel Moomoo irodából úgy gondolják, életünkben az egyik legfőbb kihívás, hogy a globalizáció, a digitális világ és a felgyorsult élet elfeledtette velünk a könnyű életet.

A Hello Wood idei Step closer!, azaz Lépj közelebb! mottója egyszerre két célkitűzést is magában foglal: az emberek, a természet és az épített környezet közötti viszony szorosabbra fűzését a design és az építészet eszközeivel (és persze rengeteg fával!), valamint a fiatal kreatív elmék ösztönzését, hogy kilépjenek városi, modern, digitális alkotókörnyezetükből, és valós, kézzel fogható problémákra közös erőfeszítéssel és kétkezi munkával igyekezzenek megoldást keresni.

Amennyire szociális, annyira nemzetközi is volt az idei Hello Wood. A részvevőknek közel negyven százaléka érkezett külföldről, míg a tizenegy installációból öt készült külföldi – lengyel, osztrák, német, angol, spanyol és holland – csoportvezetők irányításával. Részletek a Kultúrparton >>

A leglátványosabb Hello Wood installációk

A Mordor Malma szélerőmű egy monumentális 6 méter magas szélmalom, amely a táj egyik szélcsatornájába lett tervezve és 24 lapát forog központi tengelyén. Alkotói: Nagy Nándor, Szabó Bulcsú

A berlini Holger Alpermann egy hatalmas, szél-lengette égbetekintő Tölcsért épített

A brit Oliver Sales és az osztrák Pap Bence sátor-szerű Tom Dom-jához digitális tervezési technika és a természetben megtalálható formák azonos mértékben nyújtottak inspirációt.

A magyar workshpovezetők között pedig idén először volt ott a nemzetközileg elismert, FIABCI- és Ybl-díjas Zoboki Gábor alkotótársával Csiszér Andrással, akik csapatukkal egy közel 20 méter hosszú, 3 méter magas, dinamikus kaput alkottak, e-motion TRACK (Érzések Ösvénye) elnevezéssel, amelynek szerkezete sárkányszerűen mozgatható.

A közönség-díjat is elnyerő Panorama Peep Hole (Panoráma Kukucskáló), Suzana Milinovic és Rufus van den Ban projektje, pedig nem más, mint valószínűleg a világ legapróbb kocsmája, ami a résztvevők körében Body Barként vált ismertté. Arra tettek kísérletet, hogy 1,44 négyzetméteren minél több vendég és kocsmafunkció kapjon helyet úgy, hogy mégis kényelmes és működőképes legyen, és a túlzott közelséggel újfajta interakciókat ösztönözzön az emberek között.

 

Vass-Eysen Áron, Frikker Zsolt és Gál Béla a kapolcsi kocsma egy kihasználatlan részére építették fel a Kapo_cs teret, amely összeköt két utcát, és a kocsmát használó helyi és vendég közönség ismerkedését is segíti.

 

A helyszín: Csórompuszta

Az alkotások egy része legközelebb a Sziget fesztiválon lesz látható. A Hello Wood alkotási folyamatairól, az elkészült munkákról és a résztvevők véleményéről Ráday Péter készített videót:

Hello Wood fotógaléria >>

 

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 3 =

hirdetés