Hercegnő burgonya. Kókuszos habcsók a maradék tojásfehérjéből
Kívül ropogós, belül finom krémes. A gyerekek odavannak érte, elegáns köret, szinte minden olyan ételhez passzol, amit burgonyapürével tálalnánk. Egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók 4 személyre
fél kg burgonya (sütnivaló, enyhén szétfövő fajta)
5 dkg vaj (margarin is jó!)
2 db tojássárgája
só ízlés szerint
1 mk őrölt szerecsendió (lehetőleg frissen őrölt)
Elkészítés
A burgonyát hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. Sós vízben főzzük puhára. Ha megfőtt, szűrjük le és hagyjuk kicsit hűlni fedő nélkül.
Burgonyanyomóval törjük össze, majd adjuk hozzá a légy vajat, a tojások sárgáját, sózzuk ízlés szerint, majd keverjük ki.
A pürét töltsük nyomózsákba, és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk kis halmocskákat (ld. fotó).
Előmelegített sütőben, magas hőfokon (220-250 Celsius-fok) süssük aranybarnára.
Annyi vízben főzzük, amennyi a burgonyát épp ellepi. Ha túl sok vizet szív magába a burgonya, a püré állaga is vizesebb lesz, a halmok szétterülhetnek, nem tartják meg a formájukat.
Hasznosítsuk a tojásfehérjéket!
Így készül a kókuszos habcsók
A maradék két tojásfehérjéből kókuszos habcsókot készíthetünk 7-8 dkg kókusz, kb. 7 dkg porcukor felhasználásával.
A fehérjét a cukorral verjük nagyon kemény habbá, majd a végén óvatosan forgassuk a habba a kókuszreszeléket (aprószemű kókuszreszeléket ajánlunk).
Habzsák segítségével adagoljunk kis halmokat a sütőpapírral bélelt sütőlemezre, majd előmelegített (forró) sütőben süssük kb. 12-15 percig, míg aranybarna lesz. A kókuszos habcsókok tetejét csokimázzal díszíthetjük.
Nyitókép: 12tomatoes.com
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.