A Játékos szorzótáblától a Tetűmeséig. 7 szórakoztatva tanító Kolibri könyv, ami a felnőtteket is elbűvöli

Az alsós tananyag elsajátítását segítő, általános műveltséget gyarapító gyerekkönyvek közül válogattam pár kedvencet a Kolibri Kiadó kínálatából. A kötetek többsége a kisiskolás korosztálynak szól; kreatív, igényes kiadványok, melyek a szülők figyelmét is lekötik és pedagógusok számára is hasznos lehet.

Játékos szorzótábla

A második osztályos tananyag legfontosabb eleme a 10×10-es szorzótábla elsajátítása, amit – valljuk be – gyerekként talán magunk sem szerettünk bemagolni. Ez a kötet garantáltan meghozza a kedvet a szorzótáblához! Temérdek szorzással kapcsolatos kérdést rejt; a feladványok révén a gyerekek könnyen ráérezhetnek a számtani alapművelet ízére, emellett fejlesztik a logikai gondolkodást is. A kötet grafikája humoros, mesteri, a megoldásokat kihajtható fülek rejtik. A lapszéleken a szorzótábla látható a 2-estől a 12-esig. A kötet varázstáblát is rejt, melynek segítségével bármelyik szorzás egyszerűen kiszámolható; a kreatív kiadvány a kétoldalas nagy szorzópróbával zárul. 

Remek könyv! Itt rendelheted meg >>

Így megyek az iskolába – Népmesekincstár 3.

A világ népmeséit egy-egy tematika, illetve korcsoport mentén közreadó Népmesekincstár-sorozat legújabb darabjának középpontjában az iskolakezdés áll. Az Így megyek az iskolába című kötet a 6–8 éves korosztály gondolkodásához illeszkedő mesegyűjtemény, amelyről a meséket válogató és a Népmesekincstár mesepedagógiai módszert kidolgozó Bajzáth Mária így vall:

„Olyan meséket válogattam ebbe a gyűjteménybe a világ minden tájáról, amelyek segítenek átlépni a gyerekeknek egy új életszakaszba. Az iskolába induló kisgyerekekre – az erősödő fogalmi gondolkodás mellett – még jellemző a mesevilágban létezés. Képzeletüket a varázslat és a csoda éppúgy izgatja, mint ahogy érdeklik őket a számok, a test, az élet és a halál kérdései, a barátok, az ellenfelek, és a megfejthetetlennek tűnő talányok. Mesehallgatás közben a gyerek tét nélkül tapasztalhatja meg a jó és a rossz utak különbözőségét, kikacaghatja félelmeit, belebújhat bárki és bármi bőrébe. Miközben rengeteg információt szerez a világról, a népmese – nélkülözve az oktató szándékot – az érzelmeire hat, és évezredek tapasztalatát, tudását, örök emberi értékeket közvetít számára.”

A kötet meséi tematikus csoportosításban

Mesék a világról

Mesék miértekről

Mesék hétévesekről

Mesél életről és halálról

Mesék barátokról és ellenfelekről

Mesék tudásról és leleményességről

Mesék talányokról

Mesék számokról és emberekről

Tréfás mesék

Mesék varázstárgyakról

Mesék tündérekről, manókról, boszorkányokról, sárkányokról és óriásokról

A világ minden tája képviselteti magát a kötetben, a teljesség igénye nélkül lapp, vallon, guineai, moszeténe, hawaii, szamoai, indonéz, burmai, japán, kazah, perzsa, csuvas, votják mese is került a kiadványba. Kürti Andrea meseillusztrációi gyönyörűek!

A könyvet itt rendelheted meg >>

Webajánló: www.mesepedagogia.hu

Tetűmese

Tetvek. Mindenki utálja őket. Aprók, mégsem könnyű elbánni velük. Soha nem érkeznek egyedül. A találkozás pedig általában elkerülhetetlen… És olyankor kiderül, mégsem ők a legnagyobb ellenségeink – hanem a félelem és a szégyen, amit már az észlelésükkor is érzünk. A siserahad gyorsan kámforrá válik, ha felfedjük a gyerekközösség előtt, hogy ránk találtak, míg ha elhallgatjuk, a pokol szabadul el…

Itt van végre egy nagyon vicces könyv az óvodások és az iskolások (és legfőképp a szülők) rémálmáról, a tetűről. A humoros szöveg és a vagány képi világ a tetűk nagymesterével, Mocsok bácsival mesélteti el, hogyan tudjuk felvenni ellenük a harcot. A legfőbb fegyver pedig nem más, minthogy ne szégyelljük és titkoljuk őket!

Szécsi Noémit ebben a műfajban is élmény olvasni. 

Odalent, a jobb fültövön gyerekeskedtem. (…) Éreztem, hogy egy tetű élete is fejben dől el. (…) Bezzeg az én serkekoromban nehezebb volt minden. (…) Jó kapcsolataim révén kerültem be a város egyik legjobb iskolájába: egy norvég mintás sálon. (…) Minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Az én életemben ez Para Zita volt, a legtetűbb nő, akivel valaha találkoztam. (…) Kik a mi legnagyobb ellenségeink? A vegyszeres tetűirtók, az elektromos tetűfésűk, az éles szemű védőnők meg a szívós szülők…

A szerző fontos ismeretanyagot ad át, irtóztató témáról mesél irtó könnyedén. A kötetet P. Szathmáry István illusztrálta. Itt rendelheted meg >>

Irány a természet! – Kreatív ötletek ifjú felfedezőknek

Ez a könyv a természet felfedezéséhez ad hasznos tippeket, ötleteket a gyerekeknek, illetve a közös, családi időtöltésre is. Kint, a szabadban mindig akad felfedeznivaló – mindegy, hogy az erdő mélyén, a vízparton, egy parkban vagy csak a saját kertetekben jársz. Ebből a könyvből mindent megtudhatsz a sátorverésről, a csillagászatról, a nyomolvasásról vagy épp a különböző állatok hangjának felismeréséről. A tippek és tanácsok abban is segítenek, hogy biztonságban érezhesd magad a legizgalmasabb túrákon is.

Rendkívül informatív kiadvány vadon élő állatokról, növényekről, megragadó grafikával és sok-sok kreatív tippel; ne csodálkozz, ha gyermekednek rögtön barkácsolni támad kedve (akkor is, ha alvás előtt, este kerül a kezébe…nálunk így esett). Felnőttként is sokat lehet tanulni belőle. Megtanulhatod, hogyan építhetsz minitutajt, rovarcsapdát, ágakból búvóhelyet, hogyan készíthetsz madáretetőt, levélmandalát, hogyan mérheted meg egy folyó mélységét, hogyan rakhatsz profin tábortüzet, elsajátíthatod a csomókötést, megismerheted a morzeábécét, a szemaforjeleket, az időjóslás alapjait…és ez még nem minden! A könyvet itt rendelheted meg >>

Legyél te is űrhajós!

Legyél te is állatorvos!

Ezzel a két kötettel is nehéz betelni, ráadásul matricákat, társasjátékot és kivágható, összeragasztható rakétamodellt, illetve állatfigurát is tartalmaz. 

A Legyél te is állatorvos! c. kötet kisállatokról, állatkerti állatokról, haszonállatokról ad át fontos ismereteket, beleértve a kutyák testbeszédét, kormeghatározását, a teknősgondozást vagy a macskaszótárt. Megtudhatjuk, hogyan telik egy elefánt napja az állatkertben vagy hogy milyen esetekben lehet szükség egy haszonállatokkal benépesített tanyán az állatorvosra. A kötet a Kis tudósok akadémiája c. sorozat része; azokra a képességekre összpontosít, amelyekre egy állatorvosnak szüksége van. 

A Legyél te is űrhajós! c. kötet valószínűleg inkább a fiúkat szólítja meg. Ez a könyv is sok érdekességet rejt: mi a feladata egy űrpilótának? Hogyan készülnek fel az űrutazásra? Mit ír elő az űrhajós etikett? Mit lehet tenni az űrben vészhelyzetben? Az ún. Űrajándékok között Utazás a Marsra játék, poszter, ajándékkártyák, küldetésembléma matricák, űrhajós kitüntetéses matricák találhatók. Meggyőző, nemigaz? Ez a kiadvány is a Kis tudósok akadémiája c. sorozatból való.

Szerelem és más fura szavak

Kakukktojásnak tűnhet a válogatásban, és az is. Nem kisiskolásoknak, hanem kiskamaszoknak és a szüleiknek szól. Könnyed regény – vicces és megható. Egy szívből szóló, merész lelki és nyelvi kalauz kamaszokhoz.

Egy rövid részlet a kötetből, ami jól illusztrálja, hogy férfi és nő igencsak eltérően működik már kamaszkorban is (sőt, előtte is, utána meg főleg).

SMS Stefannak, éjjel 10:32

Rád gondolok. Jó éjszakát.

SMS Stefantól, éjjel 10:33

Neked is jó8.

Következő éjjel:

SMS Stefannak, éjjel 10:32

Rád gondolok. Jó éjszakát.

SMS Stefantól, éjjel 10:33

Neked is jó8.

Következő éjjel:

SMS Stefannak, éjjel 10:32

Rád gondolok. Jó éjszakát.

SMS Stutól, éjjel 10:33

Tényleg? Miért?

SMS Stunak, éjjel 10:34

Rossz gombot nyomtam meg. Stefannak akartam küldeni.

A könyvet itt rendelheted meg >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + tizenkettő =

hirdetés