Hideg avokádó krémleves
Az avokádó felhasználható mártogatóhoz, tökéletes tésztaételekhez, tortilla chipshez, salátákhoz; kenyérre, pirítósra is kenhető. Van, aki főtt tojással vagy passzírozott tonhallal, majonézzel dúsítja a pürésített gyümölcszöldséget, de hideg krémleves is készíthető belőle. Nyári melegben kellemes eledel.
Hozzávalók 4 személyre
1 liter zöldség alaplé (recept alább. Megjegyzés: leveskockát is használhatsz, ha gyors megoldást szeretnél, és nem tartod ördögtől való „dolognak”. Ez esetben 1 liter forró vízben oldj fel 2 zöldség- vagy erőleveskockát, forrald, majd hagyd kihűlni)
2 puha avokádó meghámozva, kimagozva
4-6 mentalevél
só, bors ízlés szerint
125 ml habtejszín (30% zsírtartalmú)
Hozzávalók kb. 2,5 liter alapléhez
1 fej vöröshagyma meghámozva, vastagon felkarikázva
1 póréhagyma
3 sárgarépa
2 fehérrépa
2 szál angolzeller
2 babérlevél
8-10 egész fekete bors
4 szál friss kakukkfű
Alaplé elkészítése
Öntsük fel a zöldségeket kb. 3 liter hideg vízzel és főzzük közepes lángon 45-50 percig. Hagyjuk hűlni, majd szűrjük át. Forraljuk fel újra, majd forraljuk addig, amíg kb. 2,5 literre nem sűrűsödik. Az alaplé hűtőben napokig eltartható – remek alap zöldség krémlevesekhez. Kisebb adagokban műanyag dobozban le is fagyasztható.
Avokádó krémleves elkészítése
Az avokádókat tegyük egy tálba, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az apróra vágott mentaleveleket. Ezután öntsük hozzá a kihűt alaplét, az egészet turmixoljuk össze, majd a végén tejszínnel ízesítsük. Tálalás előtt tegyük pár órára hűtőszekrénybe.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.