Hideg uborkaleves

A görögök jellegzetes salátájának, a tzatzikinek görög joghurt, uborka és fokhagyma az alapja. Akkor jó a saláta, ha az állaga krémes. A hideg uborkaleves ízre nagyon hasonlít a tzatzikire, csak sokkal hígabb – ezért leves. Kánikulában remek hűsítő étel, könnyű, nem telít. Fogyókúra idején is beiktatható. 

Hozzávalók

2 nagy kígyóuborka

500 ml kaukázusi kefír

5-6 gerezd fokhagyma

1 mokkáskanál só (ízlés szerint sózzuk)

kevés bors

1 citrom kifacsart leve

1 csomag kapor apróra vágva (elhagyható)

angol zeller apróra vágott levelével is ízesíthetjük

Elkészítés

Az uborkát alaposan mossuk meg! Nem szükséges meghámozni (aki hámozva szereti, természetesen eltávolíthatja a héját). Nagy lyukú reszelőn reszeljük egy nagy tálba az uborkát. A fokhagymát zúzzuk apróra, keverjük össze a reszelt uborkával, adjuk hozzá a sót, a borsot, a citromlevet, végül a kefirt és az apróra vágott kaprot (vagy angol zeller levelét). Fogyasztás előtt legalább 1-2 óráig hagyjuk összeérni az ízeket, tegyük a hűtőben – minél hidegebb, annál jobb!

Nem csak fogyókúrázóknak!

Az uborkalevessel nagyon jót teszünk a szervezetünkkel! Az uborka hidratál, a fokhagymának számos jótékony hatása van. Fél kiló kígyóuborka mindössze 60 kalóriát tartalmaz, 5 deci kaukázusi kefir pedig kb. 260-at. A felhasznált fokhagyma kalóriatartalma szintén elenyészően kevés. Egy nagy adag uborkalevessel tehát nagyjából 150 kalóriát veszünk magunkhoz, miközben bőséges folyadékkal, értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel “kényeztetjük” a szervezetünket.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − kilenc =

hirdetés