Hidegben melegen ajánlott. A szaunázás áldásos hatásai és etikettje

Amikor kint hideg van, akkor az ember teste és lelke kívánja a meleget, a megnyugvást a zimankó után. Óhajtja a csendet és a nyugalmat. A szauna pedig pont erre való.

Mondhatjuk, hogy nincs új a Nap alatt, hiszen a szaunázás több ezer éves múltra tekint vissza. Használták már a rómaiak, a törökök, de még az azték indiánok is. Manapság leginkább a finnekkel hozzák kapcsolatba, hiszen ennek a népnek a mindennapjaihoz is hozzátartozik ez a kellemes időtöltés, ami számukra testi-lelki kikapcsolódást jelent.

A szaunázás jótékony hatásai közé sorolható a méregtelenítés, a reumás panaszok csökkenése, ezenkívül serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert és a bőrt is selymesebbé, puhábbá varázsolja. Javítja az általános közérzetet, és télen igazán hasznos a felső légúti panaszok enyhülését és zseniális hatással van a stresszoldásra is.

Mielőtt elmegyünk szaunázni, pár szabályt, jó tanácsot érdemes betartani, ha tényleg szeretnénk úgy csinálni, hogy jól érezzük magunkat utána és a szaunázó közönséget sem szeretnénk megbántani.

A szaunázásra rá kell készülni! Nem érdemes egyszerűen csak beesni a szaunába, és azt várni, hogy majdcsak lesz valahogy.

Szaunázás előtt egy-két órával érdemes enni valamit, mert ha éhesen érkezünk, hamar kimerülünk, szédülhetünk. Teli hassal ugyancsak nem ildomos szaunázni.

Vigyünk magunkkal egy kis dobozba pár kekszet, vagy almát és mandarint, mert ezek is hasznos táplálékok a szaunázás után. Ugyancsak fontos a folyadék is, leginkább a vizet ajánlom, és semmi esetre sem a cukros üdítőitalokat. Ezeket viszont nem szabad bevinni a szaunába!

Az ékszereinket is jó, ha levesszük, mert a láncok, karperecek átforrósodhatnak, és igen kellemetlen érzést okoznak, miközben lazítanánk.

A szaunázás megkezdése előtt mindenképpen le kell zuhanyozni, hogy tisztán érkezzünk a helységbe. A legoptimálisabb, ha zuhanyozás után egy száraz törülközővel megtöröljük a testünket, és a legjobb az, ha meztelen testtel érkezünk a helységbe. Vannak helyek, ahol fürdőruhában szaunáznak. Ebben az esetben is le kell zuhanyozni, majd szárazra törölni a testünket. Bár a fürdőruha anyaga nem a legjobb légáteresztő, ezért jobban járunk, ha csak törülközőbe érkezünk. Érdemes két kis törölközőt is magunkkal vinni. Az egyikre leülünk, a másikkal pedig az izzadtságot törölgethetjük le magunkról.

Amikor bemegyünk a szaunába, már a kijáratnál vegyük le a papucsot! Ugyanis a legtöbb lábbeli műanyagól készül, és a forró levegő hatására kibocsájthat olyan vegyi anyagokat, amik nem valók a szauna légterébe.

Amikor belépünk a szaunába, illik köszönni! Sajnos ez manapság már nem kézenfekvő, és sokszor csak úgy beesnek az emberek, ledobják magukat az első padra, és ezzel le is tudták az etikettet. Aki megérkezik, köszöntse azokat, akik már ott vannak! Ez szerintem egy alapszabály, amivel megtiszteljük embertársainkat, és ebben nincsen semmi nehézség.

Amikor belépünk, keressünk egy megfelelő, számunkra szimpatikus helyet. Terítsük le a törülközőnket, és helyezzük magunkat kényelembe! Ha először próbáljuk ki a szaunázást, akkor érdemes az alsó szinten helyet keresni, mert feljebb sokkal égetőbb a helyzet.

A szauna nem az a hely, ahol a hangos beszédnek helye van! Politikáról, vallásról semmi esetre se kezdjük diskurzust, és ölre menő vitákba se keveredjünk. Ha ismerősökkel érkezünk, akkor halkan lehet beszélgetni, de mindig gondoljunk arra, hogy szeretnénk-e, ha mások is részesei lennének a beszélgetéseinknek.

Az első alkalommal tíz percet érdemes a meleg helyiségben tölteni. Ha már gyakori látogatói vagyunk a szaunának, akkor 15-20 percet is eltölthetünk bent. Miután végeztünk, és kimegyünk, zuhanyozzunk le! Érdemes langyos vízzel kezdeni ezt a műveletet, de a bátrabbak megpróbálhatják rögtön a hideg vizes zuhanyt is. Akik nem szeretik annyira ezt az eljárást, azok szépen lassan váltsanak át hideg vízre.

Miután megtörtént a hideg vizes zuhanyozás, próbáljuk ki a hideg vizes merülőmedencét is. Mindenkinek hidegen és melegen ajánlom! Pár perc is elég, ugyanis a testünk egész felülete egyszerre hűl le ilyenkor. A bátrabbak egy dézsa hideg vizet is a nyakukba boríthatnak. Elég sok helyen van erre is lehetőség. Miután végeztünk, keressünk egy nyugodt helyet, lehetőleg egy ágyat, ahova kicsit lefeküdhetünk. Negyed óra pihenés után ismét megnyugszik a szervezetünk.

Igyunk egy kicsit, együnk meg egy almát, pár kekszet, és máris érezni fogjuk, hogy mennyivel jobban érezzük magunkat, hiszen időt szántunk magunkra, hagytuk a lelkünket megpihenni, a testünket megtisztulni.

Mindenkinek melegen ajánlom a szaunázást a hideg hónapokban!

Írta: Buliczka Tünde
Nyitókép: Pixabay

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 2 =

hirdetés