Népi motívum vagány kivitelben. Kézzel hímzett kalocsai mintás tornacipő. Mutatjuk, hogyan készült!

Reneszánszukat élik a népi motívumokkal díszített tárgyak. A Folk Fashion nemzetközi viszonylatban is népszerű trend; több világsztár mutatkozott az utóbbi években a nyilvánosság előtt magyar népi motívumokkal tarkított öltözékben. A magyar motívumkincs rendkívül gazdag, van miből meríteni. Különösen népszerűek a laza, fiatalos ruhákra, kiegészítőkre – farmerekre, ingekre, övekre, cipőkre, ékszerekre – applikált folk minták. Lévárdi Angelika többek között tornacipőkre hímez kalocsai mintát. 

***

 

A hímzés soha nem állt távol tőlem. Emlékszem, gyerekkoromban nagy divat volt mindenhova hímzett terítőt tenni. Anyukám is sokat hímzett otthon, munka után. Némi nosztalgia fogott el 2012 tavaszán, amikor újra bekerült a köztudatba a hímzés, immár modernizálva, de a hagyományokhoz hűen.

A tornacipőhímzés tetszett meg a legjobban.

Az első munkám természetesen a sajátom volt. Nem mondom, hogy könnyű volt, de a tanulópénzt meg kell fizetni… Aztán a lányom is kért egyet, majd egy tornacipőhöz illő toppot is kellett hímezni neki. Aztán, hogy egyesítsem a kellemest a hasznossal, farmerből bébicipőket varrtam, s kalocsai virágot hímeztem rájuk; készült még ovis zsák is egy kislánynak.

Amikor valaki hímzést kért tőlem, egy dologhoz ragaszkodtam: csak eredeti színben hímeztem. Úgy gondolom, tartozunk ennyivel Kalocsának, hogy hűen megőrizzük a hagyományait. (Nagy segítség a minta kiválasztásához Lengyel Györgyi Kalocsai virágok című kiadványa.)

Angie gyakorlati tippjei tornacipő hímzéséhez

Fűzzük ki a cipőfűzőt, majd vigyük fel a mintát a cipőre! A minta felvitelére több mód is lehetséges. Használhatunk indigót. Pausz papírra is felmásolható a minta: a papírt rögzítsük a cipőn, majd hegyes ceruzával sűrűn lyukasszuk ki a minta mentén. A bátrabbak szabad kézzel is felrajzolhatják a mintát, illanós filcet használva.

Nem szoktam átölteni a bélést, így sokkal szebb a cipő belseje.

Megfelelő vastagságú tűt kell használni, mivel elég vastag az anyag.

Gyűszű használata erősen ajánlott, és mindig győződjünk meg arról, hogy a használni kívánt hímzőfonal nem ereszti-e a színét! Az elkészült cipők mosózsákban 40 fokon moshatók.

Hímzett farmerek

Angie szívesen segít azoknak, akik szeretnék elsajátítani a technikát. Levél Angelikának >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

12 − 7 =

hirdetés