Hogyan tervezzünk okosotthont? Hogyan okosítható a már meglévő életterünk? Tippek szakértőtől

Néhány évvel ezelőtt az okosotthon még csak álom volt, de mára már széles kör számára elérhető. Akkor tudunk igazán az igényeinknek teljes mértékben megfelelő okosotthont megvalósítani, ha már a tervezés szakaszában, illetve az építkezés kezdetén tudjuk, ez egy okos ház lesz. Mivel a teljesen automatizált otthonok csupán néhány éve jelentek meg, van arra mód, hogy a már meglévő otthonunkat tegyük okossá. A legújabb innovációnak köszönhetően, a folyamat már nem jár bontási munkákkal.

Katona Andrea cikke

Az okosotthon tervezése

Már a tervezés is nagy odafigyelést és szakértelmet igényel. Hazánkban is egyre növekvő érdeklődés kíséri az okosotthon megoldásokat, ami nem csoda, hiszen egy jól működő komplett rendszer nem csupán kényelmes, hanem energiatakarékos is és még a környezetvédelmi szempontoknak is megfelel. Vannak, akik megelégszenek részegységek használatával, érdemes egy a későbbiekben tovább fejleszthető alapot tervezni. A legfontosabb, hogy nekünk mi az igényünk. Legyen konkrét elképzelésünk arról, milyen kényelmi és takarékossági funkciókat szeretnénk, amelyekre valóban szükségünk van, hiszen az egyes eszközök mind külön infrastrukturális hátteret igényelnek.

Például, ha okosredőnyt szeretnénk akkor már az elektromos hálózat tervezésekor, illetve kialakításakor gondoskodnunk kell róla, hogy az ablaknyílások megfelelő pontjánál létre legyenek hozva a megfelelő kiállások, amelyhez az árnyékolót és az érzékelőket csatlakoztatni lehet.
Okosotthon szakértő bevonásával rengeteg pénzt és kényelmetlenséget spórolhatunk meg. A kiépítés befejezése után utólag létrehozott funkciók minden esetben többe kerülnek, mint az eredetileg beépítettek. Gazdaságosabb a gondos tervezés.

Ahhoz, hogy valóban kényelmesen használjuk az okosotthonunk nyújtotta előnyöket, elengedhetetlen némi alapismeret megszerzése. Ha szakértő bevonásával végezzük a tervezést, akkor ez nem kell, hogy magas szintű legyen, de mindenképpen előny, ha minél nagyobb rálátást szerzünk a témára, hiszen az építőipar egyik legdinamikusabban fejlódó ágazatáról van szó. Folyamatosak a fejlesztések, újdonságok. Persze egy a biztonságunkat segítő okoskamera elhelyezése nem igényel komoly előkészületeket.

Ahhoz, hogy egy valóban jövőálló okosotthont tervezzünk és hozzunk létre, tisztában kell lennünk a lehetőségeinkkel. Sokan hiszik azt tévesen, hogy az okosotthon csupán egy applikációkkal irányított rendszer, pedig ideális esetben egy komplett okosotthon rendszert egy felületről tudunk irányítani. Képes hangutasításokat fogadni, de még jobb, ha a beállításaink alapján dolgozik, automatikusan beállítva a hűtést, fűtést, világítást, szellőztetést, az árnyékolókat a kényelmi és a takarékossági szempontokat szem előtt tartva.

Már a tervezéskor érdemes a rendszer egészét tekinteni, képzeljük el úgy az otthonunkat, mint intelligens részegységek összességét, melyek nem csupán külön-külön működőképesek, hanem egységként szolgálják a kényelmünket. Ha automata garázskapuval rendelkezünk és a redőnyöket elektromos rendszer működteti, attól a lakásunkat még nem nevezhetjük okosotthonnak, csupán néhány okos funkcióval rendelkezőnek.

Komplex rendszer például az, ha a ház felismeri, hogy hazaérünk: a garázskapu automatikusan kinyit, a világítás felkapcsol, a riasztó kikapcsol, a bejárati ajtó kinyit, a termosztát átáll a beállításaink szerinti hőmérsékletre és minden más is igazodik a tényhez, hazaértünk. Minden a mi kényelmünk szerint zajlik és ehhez nem kell applikációkban keresgélni. Így működik egy összetett rendszer.

Okosotthon létrehozásával luxusszintű funkciók érhetők el, de ezek ma már megfizethető alternatívák. Az már biztos, hogy néhány éven belül az okosotthon alapvető kívánalom lesz és elvárás, hogy új ház építésekor legalább egy bővíthető alaprendszer kerüljön kiépítésre. Ezzel már megtettük az első és legfontosabb lépést, megteremtettük a továbbfejlesztés lehetőségét.

A megfelelő rendszer kiválasztása a legfontosabb

A rendszer kiválasztásakor a legtöbben nagy és ismert gyártó mellett teszik le a voksukat, így az Apple-t vagy a Google Home-t választják, de ez csak akkor bizonyul megfelelő döntésnek hosszú távon, ha zárt rendszerben gondolkodunk. Ezek a rendszerek remekül használhatók, de nem biztos, hogy a későbbiekben új elemekkel vagy részegységekkel bővíthetők, ami még az egész rendszer cseréjét is szükségessé teheti. Jó megoldás lehet például a Grenton Smart Home nyitott rendszere, ami folyamatosan fejleszthető, bővíthető, egyfajta tolmácsként működve, amely régebben nem volt megvalósítható, mert az eszközök nem tudtak kommunikálni egymással. Óriási előnye még a nyitott rendszernek, hogy kimagasló jövőállóságot biztosít, garantálva, hogy évek múlva is lesz lehetőségünk aktuális termékekkel és funkciókkal bővíteni az otthonunkat. Egy zárt rendszer ezt nem tenné lehetővé.

A leghasználhatóbb alaprendszer mellett fontos eldönteni, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli rendszerre szeretnénk felépíteni az ingatlant. Ha a vezetékes megoldás mellett tesszük le a voksunkat, akkor már a tervezéskor határozni kell a kábelcsatornák, szerelődobozok és a szükséges kiegészítők elhelyezéséről. Egy már kész lakóház esetén a vezeték nélküli megoldás lehet a legjobb választás, de ha a házunk a még a tervezés szakaszában van, mindenképpen jobb a döntés a vezetékes megoldás.

Ebben az esetben:

  • stabilabb lesz a kapcsolat
  • folyamatosabb az adatok áramlása
  • garantáltan megmarad a jel
  • elkerülhetjük a folyamatos karbantartást, elemcseréket
  • nem kell hetente foglalkozni a rendszer valamelyik részével

Ha építkezünk, akkor a tervezés során már figyelembe veszünk minden kapcsolódó igényt, de ha felújításról van szó, akkor a már meglévő falakhoz kell igazítanunk a háttérendszert. Új ház esetében hosszú idő telik a megvalósulásig, így sokkal több időnk van átgondolni, mi is az, amit valójában szeretnénk és ki is használnánk. Felújításkor elég gyorsan történnek az események, kevés az idő átgondolni a lehetőségeinket, ezért javasolt szakember véleményét kérni.

A szakértő a következőt javasolja azok számára, akik nem tudnak nagyobb összeget erre a célra fordítani:

– Valószínűleg sokan vannak, akik szeretnének mindentudó okosotthonban élni, de a sok más egyéb költség mellett nem tudnak egy teljes rendszerre költeni. Ebben az esetben érdemes a tervezésnél legalább egy Smarthome Ready titulust megszerezni az ingatlanunk számára. Ez a gyakorlatban egy minimális extra költséget jelentő előkábelezést jelent, amely felkészíti az otthonunkat arra, hogy később akár részegységenként haladva beépíthessük a különféle alkotóelemeket. Nyitott rendszerrel és alapos kábelezéssel nem hibázhatunk nagyot. Ha a falban elhelyezésre kerülnek a kábelcsatornák és a kábelek, a szerelődobozok, emellett minden fontos helyen elérhető az elektromos hálózat, akkor folyamatosan bővíthető rendszerrel fokozatosan kiépíthetők az okosotthon funkciók.

 

A nyitóképen megjelenő termék: Xiaomi Aqara G2H Camera Hub IP 1080p

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × egy =

hirdetés