Hurrá, építkezünk! Segítség, építkezünk! (8.) Mennyire jártasak az építőmunkások passzívház-kivitelezésben? Múlt héten még falaztak, pár nap múlva kezdődhetnek az ácsmunkák

Két kisgyermeket nevelő házaspár építkezésbe kezdett Szombathelyen; passzívház elvek szerint megvalósuló, fokozottan energiatakarékos lakóház lesz az otthonuk. A kivitelezési folyamatról Haitzmann Ágnes, az egyik tulajdonos-építtető számol be hétről-hétre, fotókon is rögzítve a főbb munkafázisokat, szubjektív meglátásait is megosztva az olvasókkal.

8. hét

Nap mint nap elnézem a kőműveseinket, ahogy falaznak, zsaluznak, betonoznak, emelgetik és cipelik a súlyos téglákat, áthidalókat. Nem panaszkodnak sosem, jókedvűek, és olyan lendületesen teszik a dolgukat, hogy nehéz elképzelnem: képes lennék hasonlóra. Jó, hogy mostanában nemigen megy 7-8 fok alá a nappali hőmérséklet, az idő mégis nyirkos, mindig szemerkél valami, gyakori a köd, és úgy általában nem kellemes egész nap a szabadban lenni így, november vége felé. Ahogy a gyerekeimet elkapta az idei szezon első megfázása, úgy nyilván a kint dolgozókat sem kímélik a betegségek, bevallják maguk is.

Ezen a héten némiképp lelassult az építkezés

Főleg egy olyan turbófalazás után tűnik fel az embernek, ha visszaesik a tempó, mint a múlt heti, ezért úgy alakult, hogy most az építőmunkások lelkivilága is foglalkoztatott. A társaság egyik fele „a messziről jött emberek” brigádja, ők az ország másik végéből érkeztek kisegíteni az ittenieket, és hetekig haza sem jutottak. Nekem egy vadonatúj házat építenek, amelyben a családommal töltöm majd vígan az időm, ők pedig emiatt hosszú időre elszakadnak a feleségüktől, gyerekeiktől. Persze, hogy értük dolgoznak, és ha itt akad munka, hát akkor itt, na de olyan drága emberek ezek, hogy már régóta járt nekik egy hazaút. A napokban kicsit csendes a telek emiatt.

Hogy melyiküknek van tapasztalata energiatakarékos vagy netán passzívház építésében, nem tudom, de a két kőművescsapat nem először találkozik olyan fogalmakkal, hogy hőhídmentesség meg légtömörség, az biztos. Ahogy a sok-sok hagyományos, habarcsos falazás után a téglaragasztásra is hamar ráállt a kezük, úgy készségesen igyekeznek minden olyan kérésnek eleget tenni, amit a kivitelezést koordináló építészünk megfogalmaz feléjük. (Létezik minősített passzívháztervező képzés, amely 2011 tavaszán Magyarországon is elindult tavaszi és őszi kurzusokkal, nem mindegy, ki és hogyan valósítja meg egy ház terveit, ahogy az iparosok és szakemberek képzése is fontos.)

Időközben befejeződött a falazás – Tető alá kerül a ház karácsonyig?

Két sarokra, a nappali, és a ház észak-nyugati oldalán lévő hálószoba sarkára betonoszlop került, amelyeket felül monolit áthidalóval erősítettek meg. Megérkeztek a betongerendák, egy hatalmas daru emelte őket a falakra. A fiúk elrendezték, egymástól megfelelő távolságra, és béléstesteket fektettek közéjük. Még nem mindenhol, de várhatóan ez a munka is lezárul e hét végéig. Amíg a kőművesek a födémelemeket rakosgatták, a falakon körben elkészült a vasalás, amely a betonkoszorút erősíti majd. Gyártás alatt van a tetőszerkezet, és már nem kell sokat várni, hogy az ácsmunkák megkezdődjenek. Mondtam már, hogy a terv az, hogy karácsonyra tető alatt lesz a ház?

Fotó: Haitzmann Ágnes, Green Press

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

13 − tizenhárom =

hirdetés