Húsmentes rostélyos fűszeres újkrumplival
Szerdai receptfelelősünk, Hajnalka vegetáriánus, ennek ellenére időnként jellegzetes húsételeket készít – hús nélkül. A rostélyos alapreceptjét Hajni a húgától tanulta. Íme, az eredetihez hasonlóan ízletes vegetáriánus változat!
Hozzávalók 3-4 adaghoz
1 adag bioboltban kapható szejtán, vagy ennek elkészítéséhez szükséges búzasikér por (kb. 100 g) kókuszzsír vagy olaj
1 közepes fej (lila)hagyma
pár gerezd fokhagyma
fűszerek: só, bors, csemege paprika, kevés csili (vagy Erős Pista, erős paprika)
2 paradicsom
1 ek mustár
1 ek méz
1 kis pohár (175 g) tejföl
apróra vágott petrezselyemzöld
A krumplihoz
kb. 15 kisebb újkrumpli
100 g vaj
fűszerek: só, bors, csemege paprika
Elkészítés
Kevés kókuszzsíron megpárolom a szeletekre vágott hagymát és a fokhagymát. Sóval, borssal, csemege paprikával és csilivel ízesítem, majd hozzáadom a meghámozott, kockára vágott paradicsomot, és fedő alatt főzőm (szükség esetén adok hozzá egy kis vizet).
Amikor összefőtt, hozzáadom a mustárt, a mézet és a tejfölt, és még pár percig főzöm, majd apróra vágott petrezselyemzöldet adok hozzá.
A krumplit alaposan megmosom, cikkekre vágom és tepsibe helyezem.
A vajat felolvasztom, hozzáadom a fűszereket, és ráöntöm a krumplira. Közepes hőfokon addig sütöm, míg megpuhul a krumpli.
A szejtánt szeletekre vágom, megforgatom egy kis lisztben, és forró olajon mindkét oldalát megsütöm.
Jó étvágyat!
Hajnalka Facebook oldala: Pöttyös lábas, fakanál >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.