Húsvéti nyuszi pogácsa
Noha a húsvéti asztalra az aprósütemények mellé leginkább édes kalácsokkal kerülnek, ennek ellenére úgy gondoltuk, érdemes lenne egy gyerekekkel és elsősorban gyerekeknek elkészíthető sós finomságot is bemutatni. A nyuszik alapja egy egyszerű tejfölös pogácsa, így a tésztát nagyon könnyű összeállítani, a nyuszifejek elkészítése pedig nagy öröm lehet gyerekek és felnőttek számára is!
Hozzávalók (12-14 db nagyobb nyuszihoz)
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
1,5 dl tejföl
1 púpozott tk só
1 tk őrölt feketebors
1 csipet szárított petrezselyem
1 tk sütőpor szezámmag
néhány szem egész feketebors
Elkészítés
A liszthez adjuk a sót, sütőport és a fűszereket, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tejfölt és tojássárgáját, majd egy rugalmas tésztát gyúrunk, amit egy óráig hűtőben pihentetünk.
A 3-4 mm vastagságúra kinyújtott tésztából egy nagyobb pogácsaszaggató segítségével kiszúrjuk a fejeket és a füleket, végül egy linzerszaggató közepével a pofikákat is. A nyuszi orrához kis háromszögeket vágunk a tésztából, majd mindezt tojásfehérjével a fejecskékre ragasztjuk.
Sütés előtt kenjük le ismét az egész fejet tojásfehérjével, nyomjunk feketeborsot a szemek helyére, majd szórjunk a fülekre és a pofira szezámmagot.
Végezetül 180°C-os előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt süssük pirosra a nyuszikat.
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.