Húsvéti sárgatúró
A sárgatúró tradicionális húsvéti étel; a Hajdúságból és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből terjedt el, ma már sok helyen készítik el az ünnepre. Gyorsan megvan, nagyon finom édesen és sósan is. A sonka és a kalács mellé kínálják. Több néven ismert: sárga- vagy édestúró, túrócska, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka.
Hozzávalók 4 személyre
fél liter tej
5 egész tojás
1-2 ek cukor
1 tasak vaníliás cukor
kis maréknyi mazsola (elhagyható)
1 kisebb fahéjrúd (elhagyható)
csipetnyi só
sós változatban is elkészíthető, zöldfűszerek, pl. apróra vágott snidling hozzáadásával, cukrot ez esetben ne adjunk hozzá, és ízlés szerint sózzuk
Elkészítés
Egy közepes lábasba kevés hideg vizet öntünk (1 evőkanálnyit), hogy a tej ne kozmáljon le a forralás során. A tejet beleöntjük, hozzáadjuk a cukrokat, a sót, (a fahéjrudat) és felforraljuk.
Amikor már forr a tej, a lazán felvert, egész tojásokat belecsorgatjuk, és közepes lángon folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg a tojások túrószerűvé állnak össze, és a tejsavó kicsapódik. Ez több percet is igénybe vehet.
Ha mazsolát is teszünk bele, elég akkor hozzáadni, amikor a tojásos tej kezd sűrűsödni.
Egy mély edényt kibélelünk egy tiszta vászonruhával és beleöntjük a túrót. Szorosan összefogva a vásznat összekötjük és fellógatjuk, hogy jól kicsepegjen a leve.
A túrót fogyasztásig hűtőben tároljuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.