Húsz perc és kész: húsvéti sárgatúró

A sárgatúró tradicionális húsvéti étel; a Hajdúságból és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből terjedt el, ma már sok helyen készítik el az ünnepre. Gyorsan megvan, nagyon finom édesen és sósan is. A sonka és a kalács mellé kínálják. Több néven ismert: sárga- vagy édestúró, túrócska, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka.

Hozzávalók 4 személyre

fél liter tej

5 egész tojás 

1-2 ek cukor 

1 tasak vaníliás cukor 

kis maréknyi mazsola (elhagyható)

1 kisebb fahéjrúd (elhagyható)

csipetnyi só

sós változatban is elkészíthető, zöldfűszerek, pl. apróra vágott snidling hozzáadásával, cukrot ez esetben ne adjunk hozzá, és ízlés szerint sózzuk

Elkészítés

Egy közepes lábasba kevés hideg vizet öntünk (1 evőkanálnyit), hogy a tej ne kozmáljon le a forralás során. A tejet beleöntjük, hozzáadjuk a cukrokat, a sót, (a fahéjrudat) és felforraljuk. 

Az egész tojásokat beleütjük egy tálba és villával összekeverjük. (Nem szükséges felverni.)

Ha forr a tej, beleöntjük a tojásokat és közepes lángon folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg a tojások túrószerűvé állnak össze, és a tejsavó kicsapódik. (Kb. 10-15 perc.)

Ha mazsolát is teszünk bele, elég akkor hozzáadni, amikor a tojásos tej kezd sűrűsödni.

Egy mély edényt kibélelünk egy tiszta vászonruhával és beleöntjük a túrót. Szorosan összefogva a vásznat összekötjük és fellógatjuk, hogy jól kicsepegjen a leve.

A túrót fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Ui. A leszűrt leve is finom, kár kidobni.

Fotózáshoz a Green Bazaar fotóháttereit használtuk

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 − három =

hirdetés