Ibolyás cukor, édességekbe, teába. Egyszerűen elkészíthető
Szárított ibolyával kristálycukrot ízesíthetünk, kellemes aromájú ízesítőt kapunk.
A frissen szedett ibolyát mossuk meg, szárítsuk meg, s ha már nem nedves, tegyük tiszta, szagmentes befőttes üvegbe kristálycukorral összekeverve (arányok: 2 rész cukor, 1 rész ibolyavirág). Az üveget rétegesen is megtölthetjük cukorral, ibolyával, a lényeg, hogy a cukor magába tudja szívni a friss növény aromáját. Az üveget zárjuk le és hagyjuk állni 1-2 hétig – naponta, kétnaponta rázzuk össze (ha nem rázzuk, fel, a cukor összeáll, s nehezen tudjuk kikanalazni az üvegből). Ha az ibolya teljesen kiszáradt a cukorban, az egészet ledarálhatjuk, por állagúvá vagy finom szemcséjű cukorrá.
Az ibolyás cukrot egyelőre csak húsvéti kalácshoz, túrógombóc és zabkása ízesítéséhez használtuk fel. Kekszekhez is kiváló lehet. A cukornak önmagában nem intenzív az illata (nem émelyít), íze, aromája is kellemes. Érdemes vele a konyhában kísérletezni. Ha kevés vaníliás cukrot keverünk hozzá, fokozhatjuk az ízélményt. (Érdemes elkészíteni, jó lesz ősszel és télen elővenni…)
Lehetőleg olyan helyről gyűjtsük be az ibolyát, ahol mérsékelt az autóforgalom, nincs a közelben ipari létesítmény vagy egyéb szennyező.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.