Így készül a szirnyiki, az ukrán túrólepény
Syrniki, szirnyiki. Közkedvelt lepény, aminek túró az alapja. Sokan úgy gondolják, hogy orosz eredetű, mások szerint régi ukrán édesség. Gyorsan elkészíthető, zsírszegény, nagyon ízletes. Reggelire, desszertnek egyaránt ideális, melegen és hidegen is finom.
Hozzávalók kb. 12 db fél tenyérnyi lepényhez
25 dkg villával áttört vagy mixerrel krémesített túró
2 ek porcukor
2 egész tojás
2 ek finomliszt
fél citrom reszelt héja
2 ek olvasztott vaj
Elkészítés
Az áttört vagy krémesített túróhoz adjuk hozzá az egész tojásokat, a cukrot, a citromhéjat, a lisztet, 2 evőkanál olvasztott vajat, s mindezt alaposan keverjük ki.
Kevés olajat vagy vajat forrósítsunk fel egy serpenyőben, és evőkanálnyi mennyiségeket halmozzunk rá a masszából. Lapítsuk ki. A lepény mindkét oldalát süssük aranybarnára. Csak akkor fordítsuk meg, ha már az alja szépen megbarnult, különben széteshet a lepény.
Ha megsült, hintsük meg szőlő- vagy porcukorral.
Gyümölcsízzel vagy édes tejföllel kínáljuk, de enélkül is finom.
Nyitókép: Pixabay
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.