Így készül a túrós-sajtos és a húsos burek (I.)
A burek a Balkán rétes. Igazi kalóriabomba, de nagyon ízletes, ezért nehéz ellenállni a kísértésnek. Eredetileg török találmány, de a volt Jugoszláv államokban vált igazán népszerűvé; a vajdaságiak jól ismerik, s akik Horvátországban nyaralnak, minden pékségben beszerezhetik a túrós vagy a húsos változatot. Itt-ott nálunk is kapható. Érdemes házilag elkészíteni.
Sokféle recept lelhető fel az interneten. Házilag készített tésztából vagy bolti – konyhakész – réteslapból egyaránt elkészíthető. Vajdasági olvasónk bevált receptjét ismertetjük.
Hozzávalók a tésztához (egyféle töltelékhez való adag)
40 dkg rétesliszt
1 dl étolaj
10 dkg olvasztott vaj
1-1,5 mk só
víz
Tetejére
1-2 ek olaj
1-2 ek tej
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba, adjuk hozzá a sót, majd dolgozzuk össze az olajjal és a vajjal. Kevés vizet adagoljunk hozzá, annyit, amennyivel a tészta ruganyossá, könnyen nyújthatóvá válik. A tésztát nyújtsuk minél vékonyabbra.
Többféleképpen formálható a burek – tekercs, csigaforma, háromszög -, a legegyszerűbb, ha kicsi vagy közepes tortaformában készítjük el, és úgy szeleteljük fel, mint a tortát.
A tésztából vágjunk a tortaformánál 1-2 centivel nagyobb darabokat – a túllógó széleket nyomkodjuk a tortaforma belső peremére.
Béleljük ki a tortaforma alját egy réteg tésztával, majd kenjük meg töltelékkel. A műveletet ismételjük meg: simítsunk újabb réteg tésztát a töltelékre, erre mehet ismét a töltelék. A tésztalapokat nem szükséges precízen kisimítani, gyűrötten rétegezhetjük. Legalább 4 réteg tésztával készítsük. A tetejét kenjük meg az olaj és a tej keverékével.
Bolti réteslappal is kipróbálható, ez esetben kevés olaj és víz keverékével kenjük át a tortaformába helyezett réteslapokat és egy réteg tészta helyett 2-3 réteg tésztát használjunk.
Töltelék
Hozzávalók a húsos változathoz
50 dkg darált sertéshús
1 vöröshagyma
2 zúzott fokhagyma
só, bors
1 dl olaj
1 dl víz
A hagymát vágjuk apróra. A darált húst pirítsuk meg. A hagymát és a húst keverjük össze a többi hozzávalóval.
Hozzávalók a túrós-sajtos változathoz
50 dkg túró
25 dkg reszelt sajt
3 tojás
3 dl tejföl
1 dl olaj
só, bors
A hozzávalókat alaposan keverjük össze.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon 30-35 percig süssük.
Kapcsolódó összeállítás
Fotó: Wikimedia
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.