Így készül a túrós-sajtos és a húsos burek (I.)

A burek a Balkán rétes. Igazi kalóriabomba, de nagyon ízletes, ezért nehéz ellenállni a kísértésnek. Eredetileg török találmány, de a volt Jugoszláv államokban vált igazán népszerűvé; a vajdaságiak jól ismerik, s akik Horvátországban nyaralnak, minden pékségben beszerezhetik a túrós vagy a húsos változatot. Itt-ott nálunk is kapható. Érdemes házilag elkészíteni.

Sokféle recept lelhető fel az interneten. Házilag készített tésztából vagy bolti – konyhakész – réteslapból egyaránt elkészíthető. Vajdasági olvasónk bevált receptjét ismertetjük.

Hozzávalók a tésztához (egyféle töltelékhez való adag)

40 dkg rétesliszt

1 dl étolaj

10 dkg olvasztott vaj

1-1,5 mk só

víz

Tetejére

1-2 ek olaj

1-2 ek tej

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba, adjuk hozzá a sót, majd dolgozzuk össze az olajjal és a vajjal. Kevés vizet adagoljunk hozzá, annyit, amennyivel a tészta ruganyossá, könnyen nyújthatóvá válik. A tésztát nyújtsuk minél vékonyabbra.

Többféleképpen formálható a burek – tekercs, csigaforma, háromszög -, a legegyszerűbb, ha kicsi vagy közepes tortaformában készítjük el, és úgy szeleteljük fel, mint a tortát.

A tésztából vágjunk a tortaformánál 1-2 centivel nagyobb darabokat – a túllógó széleket nyomkodjuk a tortaforma belső peremére.

Béleljük ki a tortaforma alját egy réteg tésztával, majd kenjük meg töltelékkel. A műveletet ismételjük meg: simítsunk újabb réteg tésztát a töltelékre, erre mehet ismét a töltelék. A tésztalapokat nem szükséges precízen kisimítani, gyűrötten rétegezhetjük. Legalább 4 réteg tésztával készítsük. A tetejét kenjük meg az olaj és a tej keverékével.

Bolti réteslappal is kipróbálható, ez esetben kevés olaj és víz keverékével kenjük át a tortaformába helyezett réteslapokat és egy réteg tészta helyett 2-3 réteg tésztát használjunk.

Töltelék

Hozzávalók a húsos változathoz

50 dkg darált sertéshús

1 vöröshagyma

2 zúzott fokhagyma

só, bors

1 dl olaj

1 dl víz

A hagymát vágjuk apróra. A darált húst pirítsuk meg. A hagymát és a húst keverjük össze a többi hozzávalóval.

Hozzávalók a túrós-sajtos változathoz

50 dkg túró

25 dkg reszelt sajt

3 tojás

3 dl tejföl

1 dl olaj

só, bors

A hozzávalókat alaposan keverjük össze.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon 30-35 percig süssük.

Kapcsolódó összeállítás

Túrós burek kézzel húzott tésztával (II.) Vajdasági olvasónk receptje

Fotó: Wikimedia

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc + 9 =

hirdetés