Lakberendező tippjei: így varázsolhatjuk hívogató kuckóvá az otthonunkat!

A január a megújulás és a nagy újrakezdések hónapja és az otthonunk dekorációja szempontjából is különlegesnek számít. Vízkeresztkor a lakásunk egyik legfőbb ünnepi ékességét a karácsonyfát lebontjuk, és a sok csillogó dísz közel egy évre a dobozába kerül várva, hogy újra szerephez jussanak. A puha takarók, mécsesek, lámpások, illatgyertyák, amelyek segítségével barátságosan hívogató kuckóvá varázsoltuk az otthonunkat, most átadhatják a helyüket az újévi frissességnek.

Rövidebb éjszakák, hosszabb nappalok

A téli napforduló után, ahogyan a mondás tartja minden nap egy tyúklábbal világosabb lesz így a januári hetek egyre hosszabbodó nappalokkal szereznek örömet a számunkra. Lehet, hogy hideg van még és az is lehet, hogy némi havat is láthatunk januárban – bár az időjósok nem nagyon ígérik – , mégis megállíthatatlanul közeledik a tavasz. Ezeknek a fényt hozó, derűs téli napoknak a hangulatát a skandináv lakberendezésben fedezhetjük fel a leginkább. Ha elérkezett az ideje a lakásunk felfrissítésének, innen érdemes ihletet meríteni.

A lakberendező tanácsai

Varsányi Valentina lakberendezőt kérdeztük, hogyan kezdjünk hozzá, ha nincsen rá nagy keretünk, mégis szeretnénk változtatni.
A jó hír az, hogy alacsony költségvetéssel is jelentős hangulatváltozást lehet elérni a lakásban. Egyik fontos jellemzője az északi otthonoknak, hogy kedvelik a fehér színt nagy felületeken, legyen szó falról, ágyneműről, bútorokról vagy szőnyegről. Nem kell, hogy mindent lecseréljünk, néhány részlet megváltoztatása is elegendő.

A steril hatás elkerülésére a textúrák változatosságát használják. Különféle anyagpárosításokkal érdemes kísérletezni például a puha szőrmét a vászonnal vagy rusztikus hatású szövésekkel együtt használva új, friss hangulatot kölcsönözhetünk a hálószobánknak vagy a nappalinknak. Néhány odaillő díszpárnával teljessé tehetjük a képet.

Az élő virágok mással nem pótolhatók

A színeket is bátran használhatjuk. A természetben a zöld hajtások türelmetlenül várják a virághagymákban és a rügyekben, hogy végre előbújhassanak, mi pedig az ablakunkban néhány cserép jácinttal vagy tulipánnal közelebb hozhatjuk a tavaszt. A benti meleg a nap erőtlen sugaraival kézen fogva hamar ráveszi az illatos bimbókat a kinyílásra. Elhelyezhetjük őket a szivárvány minden színében elérhető rusztikus agyagkaspókban vagy kis fémvödrökben. A fehér a szürke vagy pasztellrózsaszín a skandináv hangulatot támogatják. A virágjaink bármelyikben remek látványt nyújtanak majd.

Ha eddig nem választottuk, mert azt gondoltuk nem tudnánk megfelelően gondozni őket, eljött az ideje, hogy otthont kínáljunk néhány szobanövény számára. Már két-három cseréppel is nagy hatást érhetünk el. Némi öntözésért cserébe, üde hangulatot varázsolnak a lakásunk bármely helyiségébe. Ha virágzó növényt választunk például orchideát, akkor akár hónapokig gyönyörködhetünk benne, és ha elvirágzik, némi pihenő után újra örömet szerezhet nekünk pillangó alakú szirmaival.

Néhány kép is üde színfolt lehet

Ha inkább valami olyan új színfoltra vágyunk, ami nem igényel gondoskodást egy-két új kép vagy poszter a falra is megteszi. Választhatunk absztrakt alkotást, a művészi káoszba ki-ki azt lát bele, amit szeretne. Tehetünk képeket az otthonunk központi tereibe, az étkező vagy a nappali falára. Ha a családi fotókat nem csak a laptopunkon szeretjük nézegetni, akkor itt az ideje kinyomtatni egy sorozatot és el is készült a tökéletes dekoráció. Fotókeretből végtelenül nagy a választék, csak fantáziánk és a hely ahová akasztjuk vagy állítjuk, szab határt.

Fotó: Poszternyomó www.katalogo.hu

Az étkezőasztalt széppé tehetjük bogyós ágakból készült kompozícióval, amelyeket akár több kicsi, különböző színű vázában is elhelyezhetünk, így téve egyedivé a látványt.  Az üveg légies könnyedsége a természet kincseivel párosítva otthonos hatást kelt.
Kellemes, örömteli megújulást.

Szerző: Katona Andrea

Nyitókép: Karolina Grabowska, Pixabay

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhat + hat =

hirdetés