IKEA hack: átalakított svéd bútorok, lakberendezési kiegészítők

Világszerte ismertek az IKEA termékek. Nemcsak a letisztult, vonalas dizájn kedvelői találnak kedvükre való lakberendezési tárgyakat, kiegészítőket az IKEA áruházakban. A svéd gyártó mellett szól az elérhető ár, praktikusak a moduláris kollekciók – az egyes bútorelemek apránként is beszerezhetők, jól passzíthatók egymáshoz. Vonzó az is, hogy még az összetettebb bútorok is összeszerelhetők házilag. Főleg a modern stílusú lakásba passzolnak az IKEA termékek, de ügyes átalakítással egyedivé tehetők. Nem véletlen, hogy az IKEA hack nemzetközi kreatív mozgalommá vált. Internetes gyűjtőoldala is van, ahol jobbnál jobb ötleteket leshetünk el megvalósult példákon keresztül.

hirdetés 

hirdetés 

Az IKEA – tetszik vagy sem – hosszú évtizedek óta meghatározó világpiaci szereplője, trend-őre a belsőépítészeti, lakberendezési piacnak. A története meseszerű: egy szerény körülmények között nevelkedő svéd kisfiú, Ingvar Kamprad álma ölt valóságot benne. Kamprad már gyerekként arról ábrándozott, hogy saját üzletet nyit. Tizenhét évesen édesapja pénzzel jutalmazta iskolai teljesítményét, ebből az összegből indította saját vállalkozását, s ekkor találta ki az IKEA nevet; a mozaikszó Ingvar Kamprad monogramját (I.K.), az Elmtaryd (E) farm és Agunnaryd (A) falu kezdőbetűit takarja, ahol az alapító nevelkedett. A fiatalember eleinte olcsó ajándéktárgyakat árult, majd a 40-es, 50-es években átállt a bútorgyártásra. Kamprad ezekben az években fedezte fel a dizájnos bútorokat, az összeszerelhetőséget, a hirdetések fontosságát, a katalógus használatát és a bemutatótér koncepcióját, amikkel még több emberhez juthat el.

Igazi sikersztori. A dél-svédországi erdőségekből induló IKEA hat évtized alatt világszerte 40 országban nyitott áruházat; 2010-es adatok szerint 313 üzlettel volt jelen a világban, Japántól kezdve az USA-n át Oroszországig. Hazánkban Budaörsön és Budapesten képviselteti magát egy-egy üzlettel. Az IKEA áruházak listája itt látható >>

Mint minden nemzetközi kereskedelmi lánc, így az IKEA is versenyfölényt élvez a helyi vállalkozások, kisebb gyártókkal szemben, érdeme mégis vitathatatlan: tömegek számára tette elérhetővé a kreatív és megfizethető lakberendezést, termékkínálata minden részterületet lefed.

Vedd meg és formáld az ízlésedhez: IKEA hack!

Újabban az IKEA áruházakban is láthatunk egy-egy átalakított bútort inspirációs jelleggel. Nyolc évvel ezelőtt blogként indult a www.ikeahackers.net weboldal, amely mára az egyik legnépszerűbb gyűjtőoldallá vált. A portál IKEA átalakításokat mutat be, bárki beküldhet fotókat saját megvalósult ötletéről. Érdemes az oldalt felkeresni: IKEA bútorok, kiegészítők átalakításához leshetünk el ötleteket. Az IKEA Hackers oldalról válogattunk néhány átalakítást.

Szalvétatechnika: japán rizspapírral díszített IKEA kaspó

Rejtett váza – minimalistáknak

Babaház

Bútorfogantyú nélkül kapható a komód

A narancs öt árnyalata – átfestve, kerámia fiókgombbal díszítve

Parafa edényalátétből fali dekoráció és rendszerező (akril festékkel festve)

Székből bringa – a kreativitás határtalan…

Stencillel mintázva – tucattermékből egyedi darab

Változatok egy témára
Ilyen volt

Ilyen lett

Komód átfestve, textil berakással

Hogyan fessük a laminált bútort?

A bútort szükség szerint csiszoljuk festés előtt, majd alapozzuk! Ha vízbázisú festéket használunk, az alapozó is vízbázisú legyen! Az alapozófestéket is célszerű finoman csiszolni, portalanítani, majd ezután következhet a festés. Laminált felületekhez vízbázisú bútorfestéket ajánljuk, ezek ecsettel egyszerűen felvihetők, sokféle színben elérhetők, több gyártó kínál kiváló minőségű beltéri bútorfestékeket. A festéket vékonyan, két rétegben vigyük fel – az első réteg száradása után csiszolhatjuk is a felületet, de nem feltétlenül szükséges. Száradás után lakkozzuk a bútort vízbázisú lakkal.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 + négy =

hirdetés